Újévi fogadalmak

2023Ha most nem írom le, hogy a babiloniak tettek előszőr újévi fogadalmakat, akkor tudtad volna? Ugye, hogy nem?! Nagyjából 4000 évvel ezelőtt egy 12 napig tartó ünnepségsorozatot szerveztek Akitu istenségnek március közepén, mivel ők onnantól számították az újévet. Az emberek újévi fogadalmaikban megígérték az isteneiknek, hogy kiegyenlítik a tartozásaikat, és visszaadják a kölcsönkért dolgokat a tulajdonosaiknak, hogy ne sértődjenek meg rájuk az istenek.

Mi Julius Caesarnak köszönhetjük, hogy január elseje vált az újév első napjává időszámításunk előtt 153-ban. Így, ha azt halljuk, hogy újévi fogadalom, rögtön január elseje ugrik be mindenkinek.

Ha megkérdeznénk valakit, mondjon egy fogadalmat, biztos, hogy a legtöbben azt válaszolnák: le szeretnének fogyni vagy kevesebbet költeni, ráfeküdni a sportolásra, és év végére kockahasat gyúrni, meg ehhez hasonlók. Kérdem én: amikor karácsonyra, húsvétra meg a szülinapodra egy karton csokoládét és cukrot kapsz ajándékba, akkor is ilyen magabiztosan jelented ki, hogy kockahasad lesz? Maximum a csokoládé kockáitól! (Nekem például még sose sikerült betartani ezt az újévi fogalmaimat, de végül is próba szerencse, van még rá pár évem...)

És persze ott van az olyan fogadalmak, mint hogy kedvesebbek leszünk egymással, kevesebbet stresszelünk, egészséges életet élünk... Mondd ezt egy iskolás gyereknek, hogy stresszeljen kevesebbet! Jó vicc, tényleg, amikor egy nap kettő témazárót ír, meg mondjuk három röpdolgozatot, mert a tanár úgy gondolta, hogy az még belefér.

Akik újévi fogadalmakat tesznek, azok az emberek szerintem szeretik a kihívásokat, szeretnek célokat kitűzni, akadályokat leküzdeni. Az ilyen emberek elhatároznak valamit, amiről úgy gondolják, hogy meg tudják valósítani, és egész éveben azon vannak, hogy ezt teljesítsék. Ha jól csinálod, ez ösztönözni is tud, lendületet adhat a mindennapjaidhoz, de könnyen teher lehet a válladon, és az őrületbe is kergethet a fogadalmad!

Vannak persze, akik egyáltalán nem hisznek az egészben. Ennek több oka is lehet: fölöslegesnek tartják, egy plusz tehernek. Feladatnak fogják fel, amire nincs szükségük az évben, és tudják is magukról, hogy úgysem tudnák betartani. Ezért, hogy elkerüljék a kudarcot, nem is tesznek ígéreteket maguknak.

A fiatalokra talán annyira nem jellemző, hogy fogadalmakat tesznek. Nekünk nehezebb betartani azokat, mert szabadabb életet élünk, és gyerekként több mindent megengedhetünk magunknak, nem nagyon rajongunk a szabályokért és a kötöttségekért. Nehezebben is fogadunk meg olyanokat, mint hogy „Kevesebbet videojátékozunk!”. Mert aztán a végén anyukánk számon kér, és a szavunkon fog...

Ha mégis arra adnád a fejed, hogy nagy fogadalmakat teszel, a következőket szerintem érdemes megfogadni – és ennek még a tanáraink is örülnének:

– Előkeresem az atlaszomat
– Nem csak a dolgozat előtti szünetben nyitom ki a könyvemet
– Megpróbálok kevésbé látványosan szenvedni az óra utolsó 5 percében
– A hiányzás után nem csak arról kérdezem meg az osztálytársaimat, hogy milyen sztoriról maradtam le, hanem arról is, hogy mi volt a lecke.

Ha ezekkel a fogadalmakkal vágunk neki az Új évnek, talán még eredményesek is lehetünk!

Készítette: Palkovits Panka 9.ny

Akarta vagy nem akarta?

A Netflixen jelent meg az Egy botrány anatómiája című minisorozat, aminek a forgatókönyvírója David E. Kelly. A név hallatán azonnal felkaptam a fejem, ugyanis ő volt a két kedvenc korábbi sorozatom, a Hatalmas kis hazugságok és a Tudhattad volna alkotója.

Akarat

A film főszereplői a gazdag, jóképű brit politikus, James Whitehouse (Rupert Friend) és elbűvölő felesége Sophie Whitehouse (Sienna Miller), akik példásan élnek két szép gyerekükkel. A kiváltságos emberek világában járunk, sikeresek, befolyásosak, gazdag felmenőktől származnak, elit iskolákba jártak. Igazi mintaapák és mintaanyák.


A botrány első foka, mikor kiderül, hogy James öt hónapon át viszonyt folytatott egy beosztottjával, a stábjában dolgozó, fiatal parlamenti kutatóval. A helyzet aztán tovább fokozódik, amikor a szóban forgó beosztott, Olivia Lytton (Naomi Scott) nemi erőszakkal vádolja meg a politikust...

A történetet a feleség, Sophie szemszögéből éljük át. Sokkoló állapotban hallgatja férjét, aki bűnbánóan vallja be félrelépését, mert még az aznapi újságban meg fog jelenni a sztori. A probléma ennyivel meg is oldódna, de újabb csapás éri őket, mikor mindenki nagy meglepetésére az ex-szerető bepereli Jamest. A feleség összetörik, de kitartóan kiáll házastársa mellett, mivel csak közösen tudják a miniszter becsületét tisztára mosni. A félelem, a kín és a belső összeroppanás szorongatja, mikor a tárgyalásokon részletesen kielemzik férje hosszan tartó kapcsolatát Oliviával...

A családi dráma mellett közelről figyelhetjük még az aprólékosan bemutatott tárgyalást is, amely annak eldöntésére fókuszál, hogy nemi erőszak történt-e, vagy csak heves együttlét. Az eset olyannyira nem egyértelmű, hogy végül minden egyes mozdulatnak és szónak súlya lesz.

Mivel a történtekre mindkét fél máshogy emlékszik, és kettejük szava áll egymással szemben, végig kétesélyes, hogy mi lesz az esküdtszék döntése. A sorozat minden epizódja végén van valamilyen kisebb-nagyobb csavar, sőt, a negyedik rész végén egy olyan brutális fordulatot vesz a történet, ami miatt még a lezárásnál is jobban leesik a néző álla.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az ilyen jellegű, pszichológiai thrillereket.

Írta: Kőszegi Kamilla

Kommentálás mint hobbi?

logoAz F1 Esports Series egy online, élőben közvetített e-sport sorozat. Évente megrendezésre kerülő bajnoksága a „Pro Championship.” Az adások Youtube-on és Twitch-en követhetőek. A FuturEsportS es-port csapata magyar nyelven közvetíti a futamokat, és a valódi Forma 1-hez hasonló kisebb ligafutamokat szervez, amelyeket ugyanúgy közvetít. Puskás Ádámmal, egy kommentátorukkal beszélgettem hobbijáról:

Mikor és hogy találtál rá a FuturEsportSra? Volt bármi tapasztalatod a kommentálásban korábbról?
2022 márciusában lettem a csapat tagja, tehát lassan egy éve kommentálok a FuturEsportS-nál. 2021 januárja óta kommentátorkodom, picit több mint egy évnyi tapasztalattal jöttem a csapathoz.

Milyen együtt dolgozni a többiekkel? Fontos, hogy könnyen menjen a csapatmunka egy kommentátornak?
Mindenkinél változó. Fontos, hogy a két kommentátor megtalálja a közös hangot, mivel nagyon zavaró, ha egyszerre kezdenek el beszélni. Ennek kiküszöbölésére szoktak lenni általában összeszokott kommentátortársak. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ismeretlen társakkal kell együtt dolgozni. Azzal is meg szoktunk birkózni.

Milyen képességekkel vagy tulajdonságokkal kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy ezzel foglalkozhasson hobbi szinten?

Igazából a legfontosabb a kedv és a motiváció. Ezeknek a hiánya látszik meg talán a legjobban egy közvetítésen. Természetesen a megfelelő szókincs, beszédkészség és informáltság sem elengedhető, viszont ezek megléte mellett is lehet unalmas egy közvetítés. Továbbá jelentős tényező még, hogy az ember ne beszéljen monoton módon. Lehet akármilyen tartalmas egy mondat, ha az unalmasan van mondva. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy ezt értelmetlen ordibálással kell kompenzálni, mert az is nagyon zavaró tud lenni, ha valaki folyamatosan fülsüketítő rikácsolással próbálja izgalmassá tenni a mondanivalóját. Nekem volt olyan „korszakom”, amikor ezzel próbálkoztam, de így visszatekintve inkább kínos volt, mint izgalmas. Esszenciális, hogy megtalálja valaki a szélsőségek közötti egyensúlyt, illetve a saját hangját, de idővel és tapasztalattal bele lehet jönni.

Vannak olyan területek, amelyek fejlődésében segít vagy segített ez a hobbi?
Igen. Nekem régen nagyon gyakran megbotlott a nyelvem beszéd közben, amit most már talán ritkábban tapasztalok, habár így is többször történik meg, mint én azt szeretném, viszont a javulás mindenféleképpen látszódik, érzem magamon.

Mennyi felkészülést, előkészületet igényel egy közvetítés? Simán belefér az idődbe?
Ez attól függ, hogy mit közvetítek. Egy ligafutamra való felkészülés nem igényel nagyjából 20 percnél többet, de most, amikor a hivatalos e-sportot közvetítettük, volt, hogy akár másfél-két órát is igénybe vett a felkészülés, mivel magyar nyelvű forrásunk konkrétan nincs, és külföldiből sincs olyan sok, egyéni kutatómunkára pedig nincs nagyon kapacitásunk. De igyekeztünk minél több mindent összegyűjteni.

Meddig tervezed csinálni? Gondolkozol vagy gondolkoztál már azon, hogy abbahagyod?
Ameddig érzem magamban a motivációt, hogy folytassam, és van időm. Jelenleg nem érzem, hogy ez a pont közel lenne, de idővel úgyis kiderül.

Lezajlott a 2022-es Pro Championship. Hogy jellemeznéd? Milyen volt az idei bajnokság az előzőekhez viszonyítva?
Ez egy kifejezetten izgalmas szezon volt. Nem tudnám nagyon rangsorba rendezni az előző szezonokat. Általában izgalmasak. Ez az idei formabontó volt a hosszabb futamokkal és a három különálló versenynappal versenyhétvégénként. Voltak jó, illetve rossz hatásai a változtatásoknak. Véleményem szerint van még rajta mit finomítani, de az összképet nézve jót tettek a változások. A szezon kimenetelét nézve nagyon jó volt látni azt, hogy az utolsó hétvégéhez érve még öt pilóta is versenyben volt a bajnoki címért, amit régebben nem láthattunk még ebben a szériában sem. Ez is a változtatások eredményét igazolja.

Készítette: Kecskeméti Lilla

kep

                                                2022 F1 Esports Series Pro Championship | Hollandia | FuturEsportS

GÓLYATÁBOR 2022

GÓLYATÁBOR 2022
Eddig azt gondoltam, hogy gólyatáborba majd csak egyetemista koromban fogok menni, erre tessék, augusztusban belecsöppentem Székesfehérvár legizgalmasabb gimnáziumi gólyatáborába. Nem tagadom, volt némi gombóc a torkomban, amikor a gyülekezőnél megláttam a rengeteg résztvevőt, a hatalmas csoportosulást, de az izgalom csak rövid ideig tartott. Úgy éreztem, mintha hullámvasútra ültem volna, izgalmas programok sora következett. Laza, ismerkedős játékokkal kezdtünk, olyanokkal, mint az „ölbeülős” és más bemutatkozós

mókák. Elfáradni sem volt időnk, máris jött a következő próbatétel, az ebéd utáni csapatverseny. Itt már kezdett kiderülni, hogy vidám, összetartó társaságba kerültem. Páran ugyan még nyársat nyelve ültek, de a többség már oldódott, mint a pezsgőtabletta.
Aztán, hogy nehogy legyen időnk pihenni, sportvetélkedőre vezényeltek minket a fáradhatatlan szervezők, ahol keményebbnél keményebb feladatok következtek. Olyan volt, mint egy kommandós kiképzés: parancsszóra szlalomozás kosárlabdával, majd ugyanez egy ördögien pattogó pingpong labdával. Izomrostjaink szilárdságát kötélhúzással teszteltük. Dobtunk kosárra, lőttünk kapura, bújtunk át karikán, szerencsére nem tüzesen. A hangulat viszont ekkorra már tüzes volt: mindenki üvöltve szurkolt, őrjöngve biztatta a társait.
Vacsora után következtek az igazán meredek feladatok. Sikítóverseny, sörpongó (természetesen sör nélkül), sminkbemutató, ahol fiú sminkelt lányt (mit hova is kell kenni???) és újságpapír-lambada. Itt feltétlen meg kell említenem, hogy osztályfőnökünk is elszántan biztatott bennünket, mindenkit a nevén szólítva, holott akkor látott minket másodjára.
A nap végére nagyon elfáradtunk, de nyugodalmas éjszakáról szó nem lehetett. Sokáig beszélgettünk és mire elaludtunk volna, váratlan hajnali ébresztő következett. Azt hittem, rablóbanda tört ránk, de csak a DÖK-ösök voltak, akik ricsajt csaptak. Vízipisztollyal kergettek
minket 4.45-kor reggeli tornára az udvarra. A lazsálást nem tűrték, a puhányokat töltött vízipisztollyal büntették.
Az ellátás luxushotelt idézett, kakaós csigával doppingoltak minket másnap reggel az aznapi erőpróbákra. Kora reggeltől már a szeptemberi diákkirály-választásra hangolódtunk, a jelöltek mutatkoztak be nekünk és ők irányították a délelőtt játékait: közösen táncoltunk, kék és zöld
színű, üdítő varázsfőzetet ittunk, plüssállattal dobálóztunk...
Ebéd után kaptunk egy kis pihenőt, azonban az agyunk ekkor is dolgozott, osztályindulót kellett alkotnunk. A mi osztályunké lett a legjobb!
„Mi vagyunk a 9. NY,
szóval el ne menj!
Ez itt a mi indulónk,
a gimi vár ránk, induljunk!
Gólyatábor sok élmény,
mondd, hogy oh-oh-oh-oh-oh!
Mi győzünk a végén!
DÖK-ösök a főnökök,
mi pedig az ördögök.
DÖK-ös lányok kedvence Zsombikahhh,
ki a sörpongót simán lehozza,
hátrányunkat behozta.
Reggel korán keltettek,
pisztolyokkal kergettek,
csigákkal etettek,
mégis,
köszönünk mindent Nektek!”
A vacsora előtt még várt ránk egy hatalmas osztályvetélkedő. Volt itt minden! Sátrazás a tetőn, WC-kefe felkutatás, tojásrodeo... Levezetésnek még készítenünk kellett egy videoklipet is. Az esti buli előtt adtuk elő az osztályindulónkat zene és táncos koreográfia kíséretében.
Ekkor hirdették ki a gólyatáboros osztályverseny végeredményét is, amelyet a mi osztályunk, a 9. NY nyert meg: mert hiszen NY, mint NYERTES!!!...
Este fergeteges PARTY kezdődött, a DJ vérpezsdítő dallamokkal oldotta a gátlásokat, hamarosan mindenki a táncparketten pörgött. Így aztán a második éjszaka már mindenki úgy aludt, mint akit fejbe csaptak. Reggel még a szülőknek is jutott meglepetés, az előzetes
tájékoztatóban megadott címen ugyan nem volt se tábor, se gólya, se DÖK-vezér, de azért némi leleménnyel megtaláltak bennünket.
Rengeteg felejthetetlen élménnyel érkeztem haza.
Jó érzés volt az első iskolai napon az, hogy a gólyatáborból mindegyik osztálytársamat ismertem és már volt közös élményem is velük.
Kovács Lili
9. NY

Világbajnokság

Az elmúlt hetekben egy igazán különleges foci-világbajnokságot láthattunk, mivel ez volt az első világbajnokság a Közel-Keleten. A különlegességét többek között az adta, hogy a téli időszakban rendezték. A Földnek ezen a részén nyáron elviselhetetlen a hőség, így ezt az eseményt is úgy időzítették, hogy viszonylag normális körülmények között lehessen játszani (a stadionokat légkondicionáló berendezésekkel látták el).

vb1Quatarban a szurkolóknak is kompromisszumokat kellett kötni, hiszen azonosulniuk kellett az arab kultúrával. Például tilos volt az arab kultúrához nem illő öltözködés, nem lehetett fényképet és videót készíteni arab nőkről, tilos volt az alkoholfogyasztás (pl.: sört sem árulhattak a stadionokban), és sok, gyakran használt gyógyszert is betiltottak az országban (pl.: fájdalomcsillapítók).

Nem csak különbségek, hanem hasonlóságok is voltak persze az előző évtizedek világbajnokságaihoz képest. Ezen a VB-n is Európa adta a torna gerincét, mivel a foci kultúrájának még mindig Európa a fellegvára. (Természetesen a többi kontinensen is egyre nagyobb a versengés a VB-n való részvételért, hiszen még mindig a futball a világ legnépszerűbb sportja.) A torna lebonyolítása ugyanabban a rendszerben történt, mint az előző eseményeken. Először a csoportkörök, ahol mindenki játszik mindenkivel, majd az egyenes kieséses szakasz került megrendezésre.

A csoportok sorsolásánál voltak kiemelt csapatok, az erősorrend szerint (pl.: Anglia, Franciaország, Brazília). A kiemelés a hivatalos FIFA ranglista alapján történt. Az egyenes kiseséses szakaszra való sorsolásnál pedig a csoportgyőzteseket a csoportmásodikokkal sorsolták össze, majd a továbbiakban a győztesek a győztesekkel játszottak tovább a döntőbe kerülésért. (Ezek a sorsolások már a torna kezdetére elkészültek természetesen).

vb2A csoportmérkőzések során többnyire érvényesült a papírforma, az esélyes csapatok továbbjutottak, de történtek hatalmas meglepetések is: Japán ment tovább a végső győzelemre is esélyesnek tartott Németország helyett, Marokkó jutott tovább a szintén favorit belgákkal szemben. A kieséses szakaszban is akadtak meglepetések: Horvátország legyőzte a VB-győzelemre legesélyesebbnek tartott Brazíliát, Marokkó pedig igazi szenzációt okozva legyőzte Spanyolországot, majd Portugáliát is.

A legjobb négy közé Franciaország, Horvátország, Argentína és nagy meglepetésre Marokkó került. Az elődöntőkben érvényesült a papírforma, a torna két legjobb formában lévő csapata, a franciák és az argentinok kerültek a döntőbe.

A döntő egy remek mérkőzést hozott, amely fordulatos, izgalmakkal teli játékot mutatott, és amit végül tizenegyesekkel az argentin válogatott nyert meg. Érdekesség még, hogy ezt a világbajnoki döntőt az újságírók minden idők legizgalmasabb VB döntőjének szavazták meg.

Készítette: Csek Máté Barnabás és Táncos Máté Balázs
Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO