Pályaorientációs napok

Iskolánkban szervezett keretek között a tanulók pályaorientációs napokon vesznek részt évente egy alkalommal. Ennek célja nem csak az, hogy tanulóinknak felhívjuk a figyelmét az egyes szakmák által nyújtotta lehetőségekre, hanem, hogy olyan stratégiákkal és képességekkel is megismertessük őket, melyek szükségesek ahhoz, hogy felnőttként reagálni tudjanak a mindennapok kihívásaira. Ehhez az osztályfőnökök és a munkaközösségek segítő munkáján túl külső partnerekkel is felvesszük a kapcsolatot, hogy minél többféle módon megtámogassuk az iskolában folyó pályaorientációs munkát. Ez a nap a tanulók számára tanításmentes munkanap, amelyet az osztályfőnökökkel, vagy adott esetben szakemberekkel töltenek el a tanulók.

A körülöttünk lévő világ felfedezése, a jelenségek megértése egy életre szóló kaland lehet, melynek megismerésében a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és az Alba Innovár segít minden korosztálynak. A fiatalok betekintést nyernek a természettudományok világába és a digitális fejlődés legújabb lépéseit is megismertetik velük az ott dolgozó szakemberek. A foglalkozások interaktív és rendkívül változatos formában kerülnek bemutatásra, ezért a tanulók nagy lelkesedést mutatnak a programok iránt. Hatalmas élmény kipróbálni a programozást, a 3D-s nyomtatást, a VR szemüveget, a digitális padlót, vagy éppen egy humanoid robotot, hogy csak néhány példát említsünk.

Ezen túlmenően osztályainknak egyéni kezdeményezés alapján is van lehetőségük pályaorientációs nap megszervezésére. Országszerte találhatunk olyan kiránduló helyeket, amelyek alkalmasak tapasztalatszerzésre, orientálásra és a diákok szemléletformálására. Ilyen például a paksi atomerőműbe szervezett kirándulás, illetve a Korda Filmpark, ahol a filmgyártás kulisszatitkaiba nyerhetnek betekintést az odalátogató osztályok.

6. osztályos tanulóink minden évben részt vesznek egy 4 napos Erdei iskolai programon, melynek célja a természeti értékek megismerése, illetve a természettudományos érdeklődés felkeltése. A gyerekek nemcsak az osztályfőnökeikkel, hanem az adott osztályban természettudományos tantárgyat tanító szaktanárral töltik el a 4 napot. Így a szakvezetőkkel szervezett foglalkozásokat komoly szakmai háttér kíséri. A környék geológiai, növénytani, állattani, kultúrtörténeti értékeihez kapcsolódó feladatok kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy felhívják a figyelmet a természettudományok jelentőségére. A programban van túrázás, denevérhálózás, vízvizsgálati és kézműves foglalkozás, valamint a Pannon Csillagdába történő látogatás is.

Célunk, hogy a pályaorientációra szánt napok témaköreit egyre bővítsük. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink a 12. évfolyamra olyan készségekkel és képességekkel is fel legyenek vértezve, amelyek segítik őket a munka világában történő érvényesülésre. Ezért lényeges, hogy tisztában legyenek a saját képességeikkel, illetve érdeklődési körükkel, és lássák, hogy ezek mennyire vannak összhangban a munkaerőpiaci elvárásokkal. A Startakadémia ezeknek a képességeknek a fejlesztéséhez kínál foglalkozásokat. Közösségi programjaik nemcsak ismereteket közvetítenek, hanem egyes készségterületek bemutatásával az eredményes pályakezdést segítik elő.

Végzőseink minden évben ellátogatnak az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra. Itt a diákok személyesen érdeklődhetnek a felsőoktatási intézmények által nyújtott képzési lehetőségekről, az aktuális felvételi eljárásról, az egyes szakokról, a kollégiumi elhelyezésről, illetve az intézményi szolgáltatásokról, de még a szabadidős tevékenységekről is. A látogatás segítséget nyújt ahhoz, hogy végül azok a tanulók is döntést tudjanak hozni, akik esetleg az utolsó pillanatig hezitálnak a jövőjüket illetően.

Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontosnak tartjuk, hogy diákjaink minél több nyelvvizsga bizonyítványt szerezzenek a nálunk eltöltött 4, 5 vagy 8 év alatt. Tisztában vagyunk azzal, hogy nyelvtudás nélkül sokkal nehezebb érvényesülni a mai világban. Ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy támogassuk diákjaink nyelvtanulását. Ehhez próbanyelvvizsgát, és nyelvi projektnapot is szervezünk, ahol nyelvvizsga tippekkel segítjük a diákokat. Legutóbb például a Társalkodó nyelvvizsga központ fogadta el meghívásunkat, és egy nagyon tartalmas előadás keretében mutattak be nemcsak konkrét feladatokat, hanem hasznos tanácsokkal is ellátták a tanulókat a sikeres nyelvvizsga érdekében.

TechnikaHaza2   TechnikaHaza1

TechnikaHaza3

Képek forrása: Titkok Háza Tudományos Élményközpont. https://www.titkokhaza.hu/

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO