D.Ö.K.

Mint minden középiskolában, nálunk is működik a Diákönkormányzat, mely szerves része az iskolánknak. A jogszabályokban meghatározott feladatok mellett részt veszünk az iskolai rendezvények szervezésében és lebonyolításában. Továbbá nagy segítséget nyújtunk: iskolánk vezetősége, tanáraink és diáktársaink közötti kimondottan jó viszony kialakításában és fenntartásában.

Az iskola diákönkormányzatában minden osztály képviselteti magát, általában 2 fővel. Feladatuk összetett, és felelősségteljes: az iskola programjainak közvetítése az osztályaik felé, ezen programok nagy részének megszervezése, lebonyolítása, osztályaik érdekképviselete, esetleges problémák, kezdeményezések továbbítása a diákönkormányzat illetve az iskola vezetése felé.

Heti 1 kijelölt alkalom van a gyűlésekre.

A DÖK feladata a gólyatábor, a Kodolányis Bál, az Adventi vásár, a gólyabál lebonyolítása , de jelentős szerepet vállalnak jótékonysági gyűjtésben, a Fejér Megyei Diáknapok, a Tavaszi Összművészeti Fesztivál és a Kodós Gála megszervezésében.

Évekkel ezelőtt a diákönkormányzat kezdeményezésére született meg az UralKODÓ választási szabályzat, amely a szeptemberi királyválasztásunk zökkenőmentes lebonyolítását segíti.

Sok feladat, némely nehézség, sok öröm és nevetés az együtt töltött idő végeredménye, mert dökösnek lenni jóóóóóóóóóó J

„Három Dökös évem alatt rengeteg közösségépitő programban vehettem részt, ami segített fejleszteni a kreativitásomat. Megismerhettem a bejövő osztályokat és segíthettem őket, ami jó érzés volt. Részese lettem az iskolán belül egy kis családnak.” (Baráth Eszter 12.D )

„Mindenki másban tehetséges... én ebben. J (Szauerwein Dávid 12.D )

„Hogy milyen DÖK-ösnek lenni?! KIRÁLYSÁG!!! Büszkeség, amikor az osztály megszavazza a bizalmat erre a pozícióra! Jó fej emberekkel élvezem a szerda délutáni megbeszéléseket és örömmel vállalok feladatokat! Jó hatással van rám a csapat többi része, megtanultam csapatmunkában tevékenykedni, és javította az alkalmazkodóképességemet is! Jókedvvel állok a feladatokhoz, amivel bővíthetem a csapat munkáját! Örömmel veszek részt minden DÖK-ös tevékenységben!” (Nagy Eszter 12.B )

A Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium diákönkormányzatának működési rendje, koncepciója:

A diákönkormányzat – továbbiakban DÖK- munkáját diákokból álló csoport és a DÖK munkáját segítőpedagógus végzi.

Iskolánkban 8. évfolyamtól felfelé minden osztályból 2-2 diák vesz részt a munkában. A 7. osztály úgynevezett megfigyelőként van jelen.

A DÖK tisztségviselői:

1fő DÖK elnök, akit minden év elején megszavaznak, illetve pozíciójában megerősítenek a diákok

1fő alelnök (előzőekben leírt folyamat során kerül megválasztásra)

1fő jegyző – ő a DÖK gyűléseken elhangzó tényeket rögzíti jegyzőkönyvbe.

A DÖK gyűlés heti rendszerességgel, szerdán a 7. óra után, azaz 14.35-tól kezdődik.

Hossza függ a megbeszélni valók tartalmától.

A DÖK fórumokon kerül továbbításra a vezetőség bármely kérése, felvetése a diákság felé, akár személyesen is találkozik velük az iskola vezetése.

Amennyiben van a diákság felől felmerülő kérdés, probléma, úgy azt ők is továbbítják az Igazgatónő irányába. A párbeszéd működik.

A DÖK elsősorban az iskolában zajló programokat, rendezvényeket koordinálja, melyet az évek során bővítünk és ha szükséges, vagy igény van rá, változtatunk rajta.

Szerves része vagyunk a Városi Diáktanács tömörülésének is. Az ott elhangzottakat a Diáktanács tag továbbítja a DÖK gyűléseken a diákjainknak.

A Városi Diáktanács a város DÖK küldöttjeit tömöríti egységbe, s elmondhatjuk, hogy az elnöki pozíciót töltötte már be Kodolányis diák. Bízzunk benne, hogy nem utoljára.

Költségvetésünket mi magunk igyekszünk előteremteni: pályázatok figyelésével, iskolai rendezvényeken diákok által készített termékek árusításával, sokszor az iskola vezetése, valamint kollégák hozzájárulásával, stb.

Felkészülés egy iskolai rendezvényre:

a rendezvény előtt forgatókönyvet készítünk, napra, órára pontosan

ezt a forgatókönyvet, illetve a szervezettség aktuális állapotáról e-mailben vagy szóban időről időre tájékoztatom a vezetőséget. Ugyanezt várom a diákoktól, hogy tegyék meg osztályuk és osztályfőnökeik felé

a feladatok meghatározása után elosztják a gyerek egymás között, kinek mi a feladata. Erre véleményem szerint nagy szükség van, rendre, együttműködésre, fegyelmezett munkára szoktat.

amennyiben nincsen önként jelentkező, én szólítok meg diákokat, de ennek ellenére szívesen vállalják a feladatokat.

ha eszközvásárlásra van szükség, először megpróbáljuk házon belül megoldani.

rendezvény előtt minimum 1 órával megérkeznek a helyszínre, de ha szükség van rá, előbb is. Egy teremdekorálás például mindig népszerű a diákok körében, hiszen remekül szórakozunk közben.

a rendezvény ideje alatt mindig jelen vannak minimum 6-an, 8-an, így bárki bárkinek tud segíteni, ha arra szükség van

sokszor a rendezvény/program végéig ott maradnak, s a rendrakásnál is segítenek.

Rendszeres programjaink évek óta a következők:

Augusztus vége: Gólyatábor

- tanév végén az éves munka alapján kiválasztjuk a DÖK elnökkel a tábor segítőit. Ez rangnak számít, hiszen a felelősség nem kicsi.

- a tábor előtt néhány nappal összeülünk a forgatókönyvet átbeszélni

- mindenről mindenki tud, s elvárom, hogy összedolgozzanak, segítsenek egymásnak

- megvásárolják a táborban szükséges eszközöket, melyekről számlát hoznak.

- 3 nap alatt fegyelmezetten, de igazán jó hangulatban zajlik a tábor.

- a bejövő 9-es osztályok és osztályfőnökeik évről évre pozitív megerősítést adnak, s a gyerekeknek ez igazi sikerélmény!

Szeptember vége: Kodolányis Napok és Kodós Bál

- az alapvetően végzős rendezvényt mi is segítjük, az első DÖK gyűléseken ismertetem a forgatókönyvet, a várható programokat

- amennyiben szükség van rá, segítünk, hiszen egész iskolát megmozgató rendezvényről van szó

- a Bál kifejezetten DÖK szervezés, beleértve a belépőjegyek árusítását, a ruhatárat, a beléptetést, a bálpár köszöntését, plakátok készítését, a helyszín dekorálását stb.

November: Gólyabál

- ezen a rendezvényen is önként jelentkező diákokkal dolgozom

- előre elkészített forgatókönyvből dolgozunk

- a feladataik a következők: ruhatár, tombolajegy árusítás, 9-es osztályok műsorának összeállítása, teremdekorálás, konferálás és a konferáló szövegének megírása, tombolasorsolás lebonyolítása stb

- rendszerint este 18.00-tól 22.30-ig vagyunk a rendezvényen, így az utolsó buszokat is eléri mindenki

- teremdekorálást általában tanítási órák után közvetlenül végezzük.

December 6: Mikulás napja

- ezt a programot egy kolléganő ötlete alapján a 10.B osztály szervezi, s bízom benne, hogy lesz, aki átveszi majd tőlük

- az ötlet kedves és van létjogosultsága: Mikulás napján a DÖK Mikulás ruháiba bújnak, járják az osztályokat és szaloncukrot osztanak

December: Adventi vásár

- egy kijelölt napon a diákok által készített sütemények, mézeskalácsok, gyertyatartók, illatos teák, egyéb apróságok kerülnek árusításra, melynek összege mindig azé, aki elkészítette

- ez a szünetekben zajlik, s eközben a DÖK által válogatott karácsonyi zenék szólnak a hangosban. Igazi ráhangolódás az ünnepekre.

December- Január: Adománygyűjtés

- Az elmúlt években 4-5 alkalommal szerveztük meg

- legyen az Cipősdoboz akció, Fejér Megyei Gyermekotthonnak gyűjtés vagy műsor, s legutóbb a rászoruló nőknek a „Hozz egy táskát” felhívás, mindig sikeres a DÖK buzdítása az osztályaik felé, soha nem kellett csalódnom.

Március- Április: Tavaszi Összművészeti Fesztivál / TÖF

- tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap

- osztályok bármely művészeti produkcióval jelentkezhetnek

- zsűrizés és díjazás

- A nyertes osztály tanítás nélküli napot kap ajándékba

Március- Április: Fejér Megyei Diáknapok

- a DÖK diákok feladata, hogy a kategóriákat népszerűsítsék az osztályaikban, felhívják a figyelmemet a művészi hajlamú gyerekekre, ha valaki nem lenne a látókörömben

- felhívják a figyelmet a rendezvény jó hangulatára, a művészetek fontosságára

Április: Kodós Gála

- ez a „legfiatalabb” rendezvény a Kodolányiban, de mondhatom, hogy az egyik legsikeresebb

- helyszín a Köfém Művelődési Ház színházterme

- művészeti produkciókat tekinthetnek meg a szülők, kollégák, érdeklődők

- a rendezvénnyel egyidőben kiállítást is rendezünk a diákok alkotásaiból

- DÖK-ös gyerekek feladata a Gálán:

a próba délelőttjének koordinálásaöltözők beosztása és felügyelete a műsor alattjegyek árusításaruhatárkonferálás

Mindezekből is látszik, hogy egész évben nagy szükség van a diákok aktivitására, de nem véletlenül halljuk a bejövő osztályok tagjaitól – s nem kis büszkeségünkre más kollégától is -, hogy a Kodolányiban vannak a legjobb rendezvények.

Mits-Kovács Eszter

a DÖK munkáját segítő pedagógus

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO