TÁMOP 3.1.4

 

 

Folyamatosan futó programok:

TÁMOP

 

 

Erdei iskola 2013. május 6, 7, 8.

IMG 2025Helye: 8111 Seregélyes Elza major 1. 

Vezetője: Ferencz Klára+ 36 30 6769834

Időtartama: 2013. május 6-7-8. (hétfő, kedd, szerda).

Rövid programismertető:
Első nap, megérkezés, szállásfoglalás ismerkedés Seregélyessel, a Tájház meglátogatása. A tájházban előadás a népi építészet, berendezések, népviselet és egészséges népi ételek elkészítéséről. Meleg ebéd, délután talajvizsgálat. Ezt követően fakultatív program, foci, fagyizás. Meleg vacsora, utána előadás és vetélkedő az egészséges táplálkozásról.

Második nap: reggeli utána egész napos terepgyakorlat (madármegfigyelés) a Dinnyési-fertőn. Meleg ebéd a terepen. Este meleg vacsora utána számháború.

Harmadik nap: reggeli utána kézműves foglalkozás. Lányoknak nemezelés, fiúknak fafaragás. Meleg ebéd, utána pakolás, visszautazás.

Képek:http://www.kodolanyi-kozepisk.hu/galeria/event/Erdei_iskola2013

 

 

Egészségnap 2013.06.14.


Kívánt cél: Egészségfejlesztő – szemléletformáló iskolai programok megvalósítása a tanulók egészségének védelme,valamint az egészséges életmód viselkedésbe épülése érdekében

Résztvevők száma: 600 fő / diákok 16 osztályból,a tantestület tagjai,személyzet,szülők /
A program megvalósítását megelőző lépések

1.Előzetes feladatok az osztályok számára:
                 • plakátverseny meghirdetése az egészséges életmód témájában
                 • felkészülés  Az év kétéltűje és az év madara 2013-ban témában           

2. 2 előadás meghallgatása a témában a projektnapot megelőző napon:
                 • Suplitzné Tóth Mária fitoterapeuta: Természetesen – egészségesen címmel
                 • Dr.Patik Ferenc belgyógyász szakorvos: Modernkori járvány, az elhízás címmel

egeszsegnap10A június 14. nap programjainak leírása

Időtartam: 8 – 15 óráig
Helyszínek: az iskola épülete, udvara, sportpályák, tornaterem, Csónakázó-tó környéke
Megvalósítása: a természettudományi és a testnevelés munkaközösség tagjainak irányításával, az iskolai DÖK tagjainak aktív részvételével
Meghívottak: Fejér Megyei Hírlap riportere és fotósa, Vörösmarty rádió - interjúk készítése.

A programok 3 helyszínen párhuzamosan zajlottak.

1.    Egészséges étel projekt
16 osztály részvételével, a lebonyolítása a pedagógiai projektmódszer szabályainak megfelelően zajlott / kezdeményezés, tervezés, létszám, költségvetés, kivitelezés, a hulladék szelektív elszállítása, értékelés / - portfólió leadása

Értékelés és tapasztalat: egyértelműen pozitív jel volt, hogy az elkészített ételek több mint felét a zöldségfélék adták, hogy az egészséges módon elkészített és elfogyasztott ízletes ételek, az ízléses és esztétikus tálalás része lett a tanulók életének.

„ Jó ez a projekt, mert meg is lehet enni!”,”Sokkal jobban ízlik, amit saját kezünkkel csináltunk!”- csak néhány a tanulóktól visszaérkezett reakciókból.
 
2.   Sportversenyek
– az egészséges életmód és a testmozgás iránti igény viselkedésbe épülése érdekében.
A nap egy aerobic edző által animált  zenés bemelegítéssel kezdődött,majd lezajlottak a versenyek labdarúgásban és floorball sportágban. A szervezők ügyeltek a korcsoportokra, az 5. és 6. osztályosok külön versenyeztek.

3.   „ Tókör – verseny”
Kezdésként pódiumbeszélgetésre került sor Kovács Sarolta válogatott öttusázóval, ifjúsági világbajnokkal, iskolánk volt tanulójával Sport és egészség témakörben.
A tanulóink megtanulhatták, hallhatták, hogy a jól tanulás és a kimagasló sportteljesítmény összeegyeztethető, példát mutat.
A 15 állomásból álló versenyen az ügyességi feladatok mellett számtalan szellemi totót is meg kellett oldani a versenyzőknek. A gyerekek megtapasztalták a versenyen való helytállás élményét.

egeszsegnap2Összegzés
A három program végül a nap végére összeért, a közös ebéddel és a jutalmak kiosztásával.
Kiemelendő, hogy egy közösséget összekovácsoló, élményekkel teli napot zártunk a tanév   utolsó napján, amely az egész iskolát megmozgatta. Ügyeltünk a környezettudatos viselkedésre is. A diákokszociális érzékenységét jól példázta, hogy a városunkban működő Dévai Szent Ferenc Alapítvány kis lakói is részesülhettek a finom ételekből.

Az iskola ezen a napon megmutatta azt az oldalát, amikor a tudást más módon csöpögteti  tanulói fejébe, játékosabban kéri vissza és jutalmazza meg. 
 
Összeállította: Lakatos Károlyné (szakmai vezető)

Képek a rendezvényről >>

 

 

Kodós Bál 2013. szeptember 27.

 


 

Projektnap 2013 december 7.- HONISMERETI NAP 

 Projektnap plakat kicsiA 2013-as Szent István emlékévhez kapcsolódva megrendeztük nemzeti  hagyományaink,helytörténeti ismereteink bővítésére „A nagy Szent István év a Kodolányiban" című projektnapunkat.

A változatos programon mind a 21 osztály tanulója és tanára részt vett.
A programok 8 helyszínen párhuzamosan zajlottak, a különböző csoportokba sorolt osztályok óránkénti váltásban keresték fel a programok helyszínét.

Programjaink:

● Mondák a magyar történelemből: filmnézés, moldvai tánctanulás, iniciálékészítés az 5.- 7. osztályos tanulók részvételével

● Hallassék a szó! Történelmi vetélkedő: a szóbeli döntőbe bejutott csapatok a Fejér megyei Egyháztörténeti Múzeumban 3 perces film forgatásával előre készülve mérték össze tudásukat. A zsűriben Dr. Vizi László Tamás a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese, Békefi Győző a Kodolányi János Középiskola történelem, filozófia és földrajz szakos tanára és Mészáros AttilaSzékesfehérvár ifjusági tanácsnoka alkották a zsűrit.

● Szent István udvarában járván: Koronázási Ünnepi Játékok / filmnézés /

● Tudod mi történt 1938-ban Székesfehérváron? /Csurgai-Horváth József, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Levéltára igazgatójának előadása/

● Hajrá legények! /életképek, harci játékok a korszakból - a Borostyánkő Hagyományörző Egyesület előadása/

Iniciale5Az INICIÁLÉ rajzolási verseny helyezettjei:

5.A
1.helyezett: Suszter Levente >>
2.helyezett: Győri Virág >>
3.helyezett: Mile Edina Blanka >>

6.A
1.helyezett: Stokinger Gréta >>
2.helyezett: Gombkötő Rebeka
3.helyezett: Sáfrán Dorka

7.A
1.helyezett: László Dalma >>
2.helyezett: Gránitz Heidi
3.helyezett: Detvay Renáta

 

A Történelmi vetélkedő helyezései:

1. helyezett: 11.B - Grátzer Adrienn, Bitter Bettina, Bencze Dóra, Horváth Valentina, Sie Viktória
2. helyezett: 13.A - Soós Bálint, Szárszó Szabolcs, Fehéri Soma, Farkas Dávid, Bokor Anna
3. helyezett: 11.D - Bakos Rebeka Mercédesz, Bazsó Dóra, Berta András, Czompó Norbert, Tóth Nikolett

Gratulálunk!

 

Listening Comprehension! Compréhension Orale! - NYELVI VETÉLKEDŐK

francia nyelvi plakátA VERSENY IDŐPONTJA: 2014. március 19.

KEZDÉSI IDŐPONT: 15 óra (Angol); 15.30 (Francia)


Fotógaléria
 

2014-03-19 15.06.43

 

Deutschland-Quiz

Für die Gruppen aus den 9-ten und 10-ten Jahrgängen: am 27. März 2014!

Für die Gruppen aus den 11-ten und 12-ten Jahrgängen: am 2. April 2014!

Német nyelvi verseny

A Kodolányi János Középiskolában nagy hangsúlyt fektetünk a nyelvoktatásra (angol, német, francia), hogy az iskolánkból kikerülők használható, komoly nyelvtudással rendelkezzenek.

Az idegen nyelvek oktatásában különböző segédeszközöket is használunk: újságok, folyóiratok, számítógépes programok, filmvetítések, szöveghallgatásokat és nem utolsó sorban versenyt is szervezünk, bízva abban, hogy sikerül megkedveltetni e nem könnyű nyelvet a diákok között, ill. megmutatni azt is, hogy milyen remek dolog megszólalni egy idegen nyelven.

Minden évben megrendezésre kerül a német nyelvi vetélkedő. Az idei tanévben szakítottunk a hagyományokkal és a verseny céljaként Németország megismerését határoztuk meg. Az érdeklődés növekedése is már azt mutatta, hogy jó döntés volt az újítás. Összesen 115 tanuló, azaz 23 csapat jelentkezett, így két külön időpontra kellett kitűzni a 9-10. és a 11-12. évfolyam vetélkedőjét.

fot 0A versenyre jelentkezők egy tartomány bemutatásához plakáttal és ppt bemutatóval készültek, amelyet szóban egészítettek ki. Minden csapat egy kérdést is szerkesztett a bemutatójához, amit a többi versenyzőnek kellett megválaszolni. Volt olyan csapat is, akik más apró kelléket is bevetettek magasabb pontszám elérésének reményében pl. jelmez, álarc, sütemény stb. Ezeket a produkciókat más vidám, ám információ bővülését szolgáló feladatokkal egészítettük ki, pl. német hírességek, nevezetességek felismerése, filmjelenetekhez kapcsolódó kérdések, és feladatok színesítették a feladatokat.. Az elkészült plakátokkal a német nyelvi tantermeket fogjuk díszíteni, azzal a céllal, hogy egyetlen német nyelvet tanuló diák se legyen az iskolában, aki ezeket a munkákat nem látja. Nem titkolt szándék a többi diák bevonása a következő programba.

Az első három helyezett egy-egy Fekete erdő tortát kapott, amelyeket nyomban el is fogyasztott a diáksereg, a többi résztvevő egy-egy kis csokoládét kapott. Természetesen az édességek is a német terület specialitásai voltak.

Összegezve: Nagy sikert aratott a tanulók körében az új elgondolás, remekül érezték magukat, mindemellett tanultak, ismereteket szereztek, bővült a látókörük egy kellemesen eltöltött iskolai esemény kapcsán.

Folytatás a következő tanévben!!! 

Képek a galériában >>

 

 

Erdei iskola 2014. május 05-08.

2014. május 5-8. között intézményünk idén is nagy sikerrel rendezte meg az 5. és 6. osztályosoknak az erdei iskola programját. Gyerekeink magyarországi helyszínek után (Sárrét vidéke, Dévaványa, Biharugra), a Partiumba, azon belül is Magyarremetére látogattak. A program részeként egy gyönyörű túrán is részt vettek a Pádis-fennsíkon. 

IMG 0242

6.A osztályosok véleménye az erdei iskoláról:

„Nagyon érdekes és lenyűgöző volt számomra az erdei iskola, ugyanis olyan vidékeket, tájakat ismerhettem meg, amelyeket korábban még sosem láttam. A Körös-Maros Nemzeti Park páratlan madárállománya, a Pádis-fennsík gyönyörű látványa, mind-mind felejthetetlen élmény. Ha választanom kellene, hogy melyik program tetszett a legjobban, akkor a Pádis-fennsíkon tett túrát mondanám, de mindegyik program élményben gazdag volt számomra.”

„Nagyon tetszett a szállás Erdélyben. Nagyon tetszett a számháború és a lovas kocsi.  Gyönyörű volt Nagyváradon a Szent László székesegyház. Csodálatos volt a Pádis-fennsík, finom volt a forrásvíz, amit ittunk. Nagyon kedves volt János bácsi és Tamás bácsi, aki végig velünk volt. Megszerettem az Alföldet is. Nagyon sok jó élményben volt részem.”

„Nekem ez az erdei iskola nagyon tetszett, mert sok érdekes és szép dolgot láttunk, hallottunk. Az ételek is finomak voltak. A Pádis-fennsíkon való kirándulás nagyon élvezetes volt. A társaság jól összetartott, lehetett egymásra számítani. Egy gond volt csak: a sok buszozás, de annak is voltak jó részei. Én a szállásokkal is meg voltam elégedve, nem is lehetett volna jobb. Az egész tábor szép emlékkel zárult.”

„Nekem nagyon tetszett a Pádis-fennsík. Gyönyörű volt a kilátás, megérte a sok sétálás ezért. Tetszett a biharugrai madárvárta, mert sok szép madarat és nyulat láttunk. A szálláshelyek is tetszettek, mert finom volt az étel és tiszták a szobák. Nekem az nem tetszett, hogy ilyen hamar vége lett.”

„Nekem nagyon tetszett az erdei iskola! Szerintem nagyon jó volt, minden program tetszett, a szálláshely is jó volt, és az ételt is szívesen ettem. Nekem a Pádis-fennsíki kirándulás tetszett a legjobban, mert nagyon szeretek kirándulni, és gyönyörű volt a kilátás. Szerintem az is egy jó ötlet volt, hogy elvették a telefonokat, mert így sokat tudtunk beszélgetni és hülyéskedni. Nagyon örültem, hogy Erzsi néni megint szervezett számháborút! Ez a túra felejthetetlen élmény marad örökre.”

„Az erdei iskola szerintem jó volt. Sok olyan új helyen jártam, ahol eddig még nem. A Partium területén voltam már, de a Pádis-fennsíkon most voltam először. Örülök, hogy ilyen gyorsan és jól telt el ez az öt nap.”

„Legjobban a Pádis-fennsík tetszett. Gyönyörű dolgokat láthattunk. A kedvenc látnivalóm a jégbarlang volt. Erdély csodálatos hely. A lakosok is nagyon kedves emberek. A szállásokkal is meg voltam elégedve. Dévaványa is jó volt, a túzokok nagyon szép madarak. Biharugra szép falu, Szabó Pál szülőháza és a tájház nagyon jó volt.”

„Örülök, hogy eljutottam Erdélybe. Nagyon tetszett a Pádis-fennsík. A sok buszozás már kevésbé tetszett, de ez is az utazás része. Sok élménnyel gazdagodtam. Nem gondoltam volna, hogy a nagyváradi templom ilyen nagy. Köszönöm az utazást!”

„Nekem nagyon tetszett az erdei iskola, főleg Biharugra és a Pádis-fennsík. A biharugrai kirándulásban az tetszett, hogy különböző madarakat ismerhettünk meg. A Pádis-fennsíkon a gyönyörű táj tetszett. Az ételek finomak és ízletesek voltak. A szállás is nagyon jó, tiszta, rendezett volt. Ami nekem még nagyon tetszett: Szabó Pál szülőháza és a lovas kocsizás.”

„Nagyon tetszett Biharugrán a biciklizés, a Pádis-fennsík, a szállások, az esti számháborúk, a néptánc, a tájházak, a nagyváradi templom, finomak voltak az ételek. Rossz volt, hogy ilyen hamar elment az idő.”

„Szép volt Erdély és a Bihar-hegység, valamint a Pádis-fennsík. Tetszett, amikor Bojton a tájházban feladatokat kellett megoldanunk. Nagyváradon megnéztük a székesegyházat. Magyarremetén este néptáncoltunk. Nagyon tetszett a dévaványai túzoklesés, nagyon szép és különleges madár a túzok. Finom volt az étel, és izgalmasak voltak a számháborúk.”

„Nekem az egész erdei iskola nagyon tetszett. Jó volt első nap Biharugrán, mert finom volt az étel és lovaskocsival mentünk el a tájházba és Szabó Pál házához. Másnap – még mielőtt Erdélybe mentünk volna – voltunk madárlesen, ami nagyon tetszett, mert láttunk három nyuszit és egy őzet is. Erdélyben a Pádis-fennsík csodálatos volt. Az erdőben többfajta madárhangot lehetett hallani, és szépek voltak a jégoszlopok, a kilátásról nem is beszélve. A Szent László Bazilika egyszerűen gyönyörű volt. Nagyon a szívemhez nőtt egész Erdély és az ott élő kedves emberek. Utolsó nap csalódott voltam, hogy haza kellett mennünk, de elhatároztam, hogy még biztos ellátogatok azokra a helyekre, ahol jártunk. Remélem, elhatározásomat sikerül betartanom, és életem során legalább egyszer eljutok Erdélybe.”

„Nekem nagyon tetszett a legtöbb dolog az erdei iskolában. Az ételek finomak voltak minden szálláson. A szobák is mindig nagyon kényelmesek voltak és szép tiszták. A programokat is érdekesnek találtam, nagyon szórakozatóak voltak. A tájházak nagyon szépek voltak, és a vezetők is mindig kedvesen viselkedtek. A túrák fárasztóak voltak, de nagyon élveztem. Nekem a sok utazás is tetszett, mert az ötödik osztályból sok új barátot szereztem. Annak is nagyon örülök, hogy Tamás bácsit kaptuk túravezetőnek, mert nagyon kedves és jó fej volt. Nagyon jó volt ez az erdei iskola.”

IMG 0300

  

Egészségnap 2014. június 13.

 „Azzá válsz, amit megeszel!”

A fenti mottóval került megrendezésre a tanév utolsó napján a Kodolányi János Középiskola és Kollégium, a résztvevők által csak „Egészségnapnak” nevezett programsorozata. A rendezvény, melynek célja a tanulók egészségének védelme és az egészséges életmód elsajátítása, egyszerre volt ismeretterjesztő és szórakoztató.

Ugyan mindannyian nap mint nap többször is eszünk, de vajon táplálkozunk is? Mi a különbség a két fogalom között? Az ételünk mindig táplálék, vagy néha méreg is? Mit tegyünk akkor, ha megbomlott az étrendünkben az egyensúly? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a diákok az Egészségnap alkalmából megszervezett ismeretterjesztő programokon, többek között Supliczné Tóth Mária fitoterapeuta előadásán is.

Ám az egészséges életre nevelő, szemléletformáló, immáron tradícióvá vált programsorozat keretében a tanulók a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat: a Bregyó Sportcentrum területén saját maguk által, rendkívül jó hangulatban elkészített, egészséges ételeket fogyaszthattak, majd izgalmas sportvetélkedőkön mérhették össze nemcsak szellemi, hanem fizikai felkészültségüket is.

Egeszsegnap2014

 

Honismereti Nap 2014. szeptember 19.

Iskolánk 300 diákja 10 osztályból 14 csoportban az osztályfőnökeik kíséretében vettek részt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör által szervezett programon Pákozdon a KEMPP területén.

A Hazafiság Iskolája program hadtörténelmi vetélkedővel és fegyvertörténeti előadással kiegészítve került megvalósításra 8 – 15 óra között forgószínpad jellegű foglalkozásokon a csoportok számának megfelelően kialakított foglalkozási helyeken. A csoportokat választott diák - csoportvezetők irányították felelősséggel, az összetartás tudatával. A program során diákjaink megismerkedtek hadtörténelmünk elmúlt 166 esztendejének élményszerű kiegészítésével, a környék föld – és vízrajzának szemléletes bemutatásával.

A program során az alábbi tevékenységekben vettek részt diákjaink:

    - a pákozd - sukorói csata emlékmúzeumának megtekintése,
    - a sorkatonai szolgálat) 136 éve kiállítás megtekintése,
    - alaki kiképzési foglalkozások ( gyakorlati megvalósítás),
    - a XX. századi háborúk emlékpontja felkeresése,
    - lövészárokharc ismertetése és egy eredeti lövészárok megtekintése,
    - I. világháborús katonai barakk megtekintése,
    - kézigránátdobás,
    - fegyverismeret (gyakorlati megvalósítás),
    - napjaink hadseregének és a nemzetközi békefenntartásban való magyar részvétel bemutatása,
    - repeszálló mellények felvétele (gyakorlati megvalósítás),
    - repülőgép-szimulátor (gyakorlati megvalósítás),
    - hadtörténelmi vetélkedő valamennyi csoport részére
    - fegyvertörténeti előadás

A honismereti, honvédelmi ismeretek elsajátításán túl hangsúlyt kapott a hazaszeretet érzésének elmélyítése. A 14 állomásból álló foglalkozáson tanulóink megtapasztalták a helytállás élményét. Bepillantást nyertek egy más életformába, testközelből ismerhették meg a honvédek életének egy-egy szeletét. Közösséget összekovácsoló, élményekkel teli napot zártunk.

Honvedelem2014

További képek a galériában>>

Az alábbiakban az eseményről Szerémy Zsombor Bátor 10. B osztályos tanuló gondolatait olvashatjuk:

Új évet nyitott a Hazafiság Iskolája

A programot a Magyar Honvédség indította el melynek célja, hogy a fiatalokhoz közelebb hozza a nemzeti öntudat és a hazaszeretet fogalmát, ennek helyszínéül pedig a pákozdi Katonai Emlékpark szolgál. Szeptember 19-én iskolám, a Kodolányi János Középiskola meghívást kapott az évi programsorozat első eseményére. A parkon keresztülvezető állomásokon bemutatták a csoportoknak a mai honvédség feladatát és eszközeit, az első magyar nemzeti seregeket, Magyarország szerepét világháborúkban, és a békefenntartók munkáját.

Az állomásokon a Katonai Park hozzáértő alkalmazottjai és a honvédség tisztjei tartottak előadásokat, és így remek tapasztalatokra tettünk szer, mivel azokat a dolgokat, amiket száraz formában, tankönyvekből kell megtanulnunk, testközelből szemlélhettük meg tárgyi bemutató, vagy kisfilmvetítés formájában. Minden csoportnak volt alaki kiképzése is, ahol megtanultunk szabályosan menetelni, gránátot hajítani, felpróbálhattuk a repeszálló mellényeket. A program elemeihez hozzátartozott az emlékpark épületeiben lévő kiállítások megtekintése, csoportos kvízfeladatok megoldása, a repülőgép-szimulátor kipróbálása, és még sok más. Méltó zárásképp pedig az összes résztvevő osztály együtt menetelt.

A szervezők olyan programot indítottak el a Hazafiság Iskolája címen, mely jó hangulatú előadásokból, érdekes programokból, és hasznos tudnivalókból áll. Amellett, hogy a rendezvény elérte célját, a szervezők törekednek arra, hogy a részvétel ezen az eseményen elérhető legyen a távolabbi, akár határon túli diákok számára is.

Szerémy Zsombor Bátor

 

 

Nyelvi projektnap 2014.12.13.

 Angol plakat Francia plakatNemet plakat
Az iskolánkban 3 nyelvet tanítunk. Angol nyelvet minden tanulónk tanul. A német és francia nyelveket 2. nyelvként választják tanulóink.
A projektnapon minden tanulónk részt vehetett angol magnóhallgatási versenyen, kivéve az 5.és a 6.évfolyamot.
Az 5. és 6. A osztályok az alábbi versenyprogramokon vettek részt:

1. Kreatív műhely – angol nyelvű plakát készítése megadott téma alapján
2. Ország ismereti quiz
3. Mesenézés feladatokkal


Felsőbb éves gimnazistáink a magnóhallgatási feladatot követően az alábbi angol nyelvű programok közül választhattak:.

Angol kultúrkör - Előadás-Challenge
Angol Teaház
Civilizáció, kultúra - Quiz
Ír tánc tanítása
Filmnézés angol nyelven

A második nyelvekhez kötődő versenyek, programok:

8. és 9. évfolyam: Francia Ételkóstolás
10.-12. évfolyam Francia Civilizációs csapatverseny
7. és 8. évfolyam: Német hagyományőrző színdarab megtekintése
9. 10. évfolyam: Német nyelvi csapatvetélkedők
11., 12., 13. évfolyam: Német nyelvi csapatvetélkedők


Néhány tanulónk véleménye a projekt napról:

„A verseny nagyon jó hangulatban telt, sok érdekességet tudhattunk meg a svájci kantonokról. A tanárok segítségére bármikor számíthattunk." Kovács Rebeka 10.A

„Nagyon jól éreztem magam. Nagyon tetszett, hogy a feladatokat csapatmunkában oldottuk meg, mindenki megtalálta a hozzá illő feladatot és segítettünk egymásnak." Jenei Tímea 10.A

„Számomra ez volt az első alkalom, hogy ilyen sok ember előtt szerepeltem, de jó érzés volt, hogy az osztálytársaimra számíthattam. Az elején kicsit izgultunk, de a feladatok megoldása elvette erről a figyelmünket. Nagyon tetszett, hogy a tanárok svájci étel és ital különlegességekkel készültek." Erős Dániel 9. C

Képek: http://www.kodolanyi-kozepisk.hu/galeria/event/Nyelvi%20projektnap

 

Komplex közlekedési ismeretek baleset megelőzési és egészségfejlesztési oktatása 2015.01.09-10.

 AKomplex közlekedési ismeretek baleset megelőzési és egészségfejlesztési oktatásában az 5. és 6. osztály tanulói vettek részt 2015.januárjában.               

A program elemei voltak:

1.      általános közlekedési ismeretek,
2.     a főbb baleseti források és statisztikai elemzéseik - rövidfilm
3.     a gyalogos közlekedés szabályai, veszélyforrásai
4.     a gyalogátkelők veszélyei, a közlekedési morál tapasztalatai
5.     gyalogos közlekedés a téli időszakban
6.     a kerékpáros közlekedés szabályai és veszélyforrásai
7.     a kerékpár szabályos felszereltsége
8.     kerékpáros közlekedés gyakorlati példáinak módszertani feldolgozása
10.   közlekedés a különböző úttípusokon és a kerékpárutakon
11.   utasként is biztonságban
12.   egészségvédelmi alapismeretek
13.   elsősegélynyújtás - szimuláció

Azelméleti programelemeket gyakorlati foglakozásokkal és az ismeretek elsajátítását visszaellenőrző, játékos, egyéni éscsoportos vetélkedőkkel erősítették meg a szakértők. Ennek keretében például kerékpáros ügyességi pályát építettek, illetve többfordulós, összetett vetélkedőkkel mérték az eredményességet.
A gyakorlati program részeként került sor például az újjáélesztés gyakorlására is.
A vetélkedők legügyesebbjeit díjazták is, valamennyi résztvevő diák a nap programjára emlékeztető ajándékkal távozott (küllőprizma, első- és hátsólámpa, csengő, valamint különböző fényvisszaverők pólók)

Jó hangulatban lezajlott, ismereteket átadó és visszakérdező, a tanulók életkori sajátosságaihoz alkalmazkodó programot zártunk.


Képek: http://www.kodolanyi-kozepisk.hu/galeria/event/Bringas%20nap%202015

 

Agresszió és konfliktuskezelés program

 

A konfliktus – konfliktuskezelési stratégiák érintett témakörei,a Kodolányi János Középiskola szervezésében, TÁMOP pályázat megvalósítása kapcsán

Tematika:

1. a konfliktusok kialakulása és folyamata
2. a változásokkal szembeni ellenállás személyi okai
3. a konfliktusok típusai, okai és mértéke
4. a konfliktusok kezelésének stratégiái, kezelésük egyéni szinten (a Thomas Kilmann teszt kitöltése – visszajelzés az eredményekről)
5. Empátia és konfliktus (a Deutsch – Madle féle empátia teszt kitöltése, értékelése és értelmezése)
6. módszerek: elsimítás, elkerülés, tárgyalás, közvetítés, kényszerítés, ütköztetés, problémamegoldás
7. csoportközi konfliktusok kezelése
8. célok és érdekek, közös feladatok konfliktusmentes egyeztetése

9. stressz helyzetek kezelése - személyes válságmenedzsment - akut stressz leépítés

milyen stressz-típusokkal találkozunk?

10 módszerek: az érzelmek befolyásolása, lazítás, többcsatornás feszültségoldás.

A tréningeket Dr. Bordás Sándor PhD, klinikai pszichológus, főiskolai tanár vezeti.

 

 

Tudatos média és internet használat program

 

Összegzés az előadás tartalmáról

Oktatási célok:

  1. Megismertetni a tanulókkal a média fontosságát, a napjainkban mindenki által elérhető tartalomszolgáltatók tevékenységét, annak szabályozását.
  2. Felhívni a figyelmet az internetes tevékenységek veszélyeire, és konkrét példákon keresztül (esetleg a tanulók saját tapasztalatainak a megosztásával is) a veszélyek kikerülési lehetőségeire.
  3. Vitára serkentés formájában a közel azonos tananyagi értelmezés megteremtése.
  4. A fogalomismeret beillesztése a napi internetezési szokások közé.

Tartalom:

Tanári magyarázat: téma ismertetése, a kategóriák elválasztása egymástól, esetleges egymásra épülésének jellemzői.

Tanári elbeszélés, leírás: konkrét példák ismertetése a netezés veszélyeiről.

Hallgatói vélemények: az alapok és konkrét példák ismertetése után vélemények begyűjtése a napi internetezési szokásokról.

Tanári iránymutatás: a vélemények ütköztetése, veszélyes tevékenységek meghatározása. Az esetleges hibás eljárások, szokások, tevékenységek elemzése, azok javítására, felhagyására tett javaslatok; azok kollektív értékelése.

Esetleges negatív élmények értékelése, segítségkérési lehetőségek áttekintése.

Módszer:

A tanári magyarázat mellett a frontális osztálymunkát is célszerű alkalmazni, mivel ez nagy létszámú osztály esetében is hatékony. A közös oktatási célok elérése érdekében az azonos helyszínen együtt tanuló hallgatóság véleményének kikérésével az aktivitás növelése, az önálló véleményalkotás elősegítése.

Míg a magyarázat ok-okozati összefüggések bemutatását, megértését, a gondolkodás fejlesztését kívánja elérni, addig az elbeszélés, leírás konkrét információk átadására szolgál, s főként a tanulók képzeletét, érzelmeit mozgósítja.


 

Egészségnap 2014. október 18.

 

2014.október 18-án tartotta meg iskolánk az  EGÉSZSÉGNAP-ot.

Iskolánk diáksága, kicsik és nagyok vettek részt a KEMPP  által szervezett programsorozaton az iskolában, a Rózsaligetben és  a Bregyó Sportcentrum mögötti tanösvényen.

Szakemberek tették emlékezetessé a napot, - a teljesség igénye nélkül! -  például a Fejér Megyei Mentőszolgálattól,Vöröskereszttől, a Zöld- pont Szerkesztőségtől, Kerecsényi optikából .

A programokról röviden:

 Az iskola 5.-8. osztályos tanulói számára egészséges környezetben, a szabadban sok mozgással járó, közösségerősítő és csapatépítő játékokat szerveztek.

A középiskolás tanulók számára a program gerincét egy 6 fős csoportokból álló csapatverseny jelentette, amelynek fő tartalmátaz egészség megőrzése, az egészséges életmód adta,5 kilométeres versenytávon ( pl. induláskor – a verseny végén  vérnyomásmérés). A csoportokat választott diák - csoportvezetők irányították önállóan, felelősséggel.

 Érdekes és újszerű volt   a versenyzők mozgásának figyelése  ill. kontrollálása chip-es ellenőrzéssel.

Összességében a nap folyamán a tanulók az egészségre káros hatásokról, egészségkárosító szokásokról, az egészséges táplálkozásról és életmódról kaptak tájékoztatást, valamint megismerkedhettek az életmentés és az újraélesztés fogalmával és gyakorlatával is.

A csapatversenyt Baritz Balázs (12.C) csapata nyerte, második helyezést Nerhaft Bence (10.B) csapata,érte el, a harmadik helyen Hajnal Dóra (13.A) csapata végzett.

A csapatok értékes könyvjutalomban részesültek. Gratulálunk!

A nap végén egy közösséget összekovácsoló, élményekkel teli napot zártunk. Ügyeltünk a környezettudatos viselkedésre is.

Képek a galériában >>

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO