Rendezvények

A legtöbb iskolában lapos a hétköznapok hangulata, nálunk viszont pezseg az élet. Egy tanév alatt rengeteg program várja a diákokat, melyek kisebb-nagyobb kiszakadást jelentenek a hétköznapok fogságából. A helyi programokon kívül iskolánk rengeteg kirándulást szervez belföldre és külfdölre egyaránt osztály szinten és iskola szinten is. Ezen kívül rendszeresen megjelenő iskolaújságunk is része az iskolai életnek, melybe bármelyik Kodolányis diák írhat.

Minden tanévben megrendezésre kerül a Kodós napok, melyen a végzős osztályok kampányolnak királyjelöltjük mellett ... és a győztes megszervezi a programokat, melyből nagyon jó kis nap szokott összejönni...

A Kodós hét hétfőjének legfőbb programja a Gólyaavatás, ahol a teljes 9. évfolyam osztályonként megmérkőzik egymással és próbál eleget tenni a 12. évfolyam kéréseinek...

Kedd a kampányfilmek vetítésének a napja, hol is megkezdődik a 12. évfolyam királyjelöltjeinek "vérre menő" küzdelme a hatalomért. Szerda a Királypárbaj napja, ahol az egész iskola közönsége előtt a jelöltetnek bizonyítaiuk kell rátermettségüket.

Csütörtök a mindenki által várt kampánynap, bár tanítás van, de a szünetekben a kampányhangulat az egekig ér. Péntek az eredményhirdetés napja és tanításmentes nap az iskola tanulói számára. A programokról a végzős osztályok gondoskodnak.

A hét zárásaként péntek este a Kodós Bálra kerül sor.

A Gólyabál a tanév megkezdése után az első évfolyamosoknak szervezett est, melyen zene, tánc és sok más apróság várja a gólyákat. A 9.A osztály nyitó keringője után kezdődik az igazi buli. Minden osztály kiállít egy-egy királyfi és királykisasszony jelöltet. Az este során a bál résztvevői bálkirályfit és királykisasszonyt választanak. A tombola előtt kihirdetik a nyerteseket.

December közepén szokott megrendezése kerülni a Kodolányi János Gimnázium szalagavató ünnepsége - az iskola hagyományaihoz híven - a Vörösmarty Színházban.

Az igazgatóasszony beszédével veszi kezdetét a végzős osztályok 4-5, 8 évének összefoglalása. Miután valamennyi osztály minden diákja az ünnepélyes beszédeket követően a mellén viselheti az iskolában töltött időszak jelképének szalagját, sietnek átöltözni, hiszen ezt követően színesebbnél színesebb produkciókkal köszönik meg tanáraiknak és családtagjaiknak az eddigi támogatást és bizalmat. Az osztályok képes összeállításával a szülők betekintést nyerhetnek azokba az időszakokba, míg gyermekeik az iskolában „tanultak” vagy osztálykiránduláson voltak. A végzősöknek is mindig nagy élmény pár percben végignézni az elmúlt évek emlékeit. Vannak, akik színdarabot adnak elő, vagy a tánc világába kalauzolják a nézőket. Több osztály tánccal és énekkel, verssel lép színpadra. Az est fénypontját az évfolyamkeringő és a palotás jelenti mindig.

A szalagavató ünnepség a színházban közös énekléssel ér véget. Sokak szerint azonban még csak ekkor kezdődik valójában az after-partival ...

A Kodolányi Műveltségi Vetélkedő egy komplex tanulmányi verseny. Elsősorban Fejér megye és Székesfehérvár középiskoláit megcélozva olyan vetélkedőt álmodtunk meg, melyen a középiskolás diákok csapatban mérettethetik meg magukat egyszerre több tudományterületen.

A verseny középpontjában minden évben egy-egy hétköznapi kérdéskör áll, és a csapatoknak az ehhez kapcsolódó fizikai, kémiai, földrajzi, biológiai jártasságukat kell bizonyítaniuk. Bár a verseny elsősorban átfogó, természettudományos jellegű, a feladatok között irodalmi, történelmi és városunkhoz kapcsolódó feladványokat is elhelyezünk. Úgy érezzük, az iskolákban elsősorban az elméleti ismeretek elsajátításán van a hangsúly, ezért szükséges a gyakorlatias szemléletmód erősítése.

Témáinkkal kiemelt célunk a környezettudatos szemléletmód kialakítása, az egyes tudományterületek közötti összefüggések megláttatása, valamint a diákok kreatív, önálló gondolkodásra ösztönzése, tanítva szórakoztatás.

Reményeink szerint az írásbeli fordulón sok székesfehérvári középiskola csapata indul, melyek közül a legjobb pályamunkák szerzői a szóbeli döntőben örömmel vesznek részt.

A Tavaszi Összművészeti Fesztivál – továbbiakban TÖF – az iskola szinte valamennyi diákját megmozgatja, s ennek fesztiválnak a koronája a Kodós Gála. Ez a két iskolai rendezvényünk szorosan kapcsolódik egymáshoz. A TÖF alkalmával a diákok osztályszintű produkciókkal készülnek, mely a művészeti ágak bármelyikéből merítkezhet: zeneművészet, táncművészet, színjátszás. Fontos eleme a fesztiválnak, hogy egész osztály alkothat, vehet részt, s ehhez megfelelő inspirációt nyújt a főnyeremény: a tanításmentes nap. A rendezvény iskolai keretek között zajlik, nézők a diákok és a tanárok.

A Kodós Gála kikerül az iskola falai közül: színházi körülményeket biztosítunk, s annak lehetőségét, hogy a nyertes produkciót megtekinthessék a családok és a barátok. Ezt a rendezvényt tovább színesítik a Fejér Megyei Diáknapokra nevezők színvonalas produkciói.

Minden év májusának elején, az érettségit megelőzően az iskola díszbe borul ... a Ballagáson búcsúztatjuk végzős diákjainkat, akik alig pár nappal később már kilépnek a középiskolai élet mindennapjaiból és megkezdik az eddigi legnehezebb megpróbáltatásuk: az érettségi sikeres megírását.

Természet napja: Iskolánk minden tanév utolsó napját tanításmentes munkanapként, tanórák megtartása nélkül szervezi meg. Ez a nap dedikáltan tantermen kívüli nap, iskolánk udvarán vagy a közelben (Rózsa liget) töltjük el olyan programokkal 08:00-12:00 óra között, amelyek a diákjaink számára érdekes témákat, újszerű iskolapadban meg nem tapasztalható dolgokat kínál. A sport és játék mellett elsősorban a környezetvédelem különböző formáira fókuszálunk. Fő célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára, erőforrásaink védelmére.


B

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO