2023Ha most nem írom le, hogy a babiloniak tettek előszőr újévi fogadalmakat, akkor tudtad volna? Ugye, hogy nem?! Nagyjából 4000 évvel ezelőtt egy 12 napig tartó ünnepségsorozatot szerveztek Akitu istenségnek március közepén, mivel ők onnantól számították az újévet. Az emberek újévi fogadalmaikban megígérték az isteneiknek, hogy kiegyenlítik a tartozásaikat, és visszaadják a kölcsönkért dolgokat a tulajdonosaiknak, hogy ne sértődjenek meg rájuk az istenek.

Mi Julius Caesarnak köszönhetjük, hogy január elseje vált az újév első napjává időszámításunk előtt 153-ban. Így, ha azt halljuk, hogy újévi fogadalom, rögtön január elseje ugrik be mindenkinek.

Ha megkérdeznénk valakit, mondjon egy fogadalmat, biztos, hogy a legtöbben azt válaszolnák: le szeretnének fogyni vagy kevesebbet költeni, ráfeküdni a sportolásra, és év végére kockahasat gyúrni, meg ehhez hasonlók. Kérdem én: amikor karácsonyra, húsvétra meg a szülinapodra egy karton csokoládét és cukrot kapsz ajándékba, akkor is ilyen magabiztosan jelented ki, hogy kockahasad lesz? Maximum a csokoládé kockáitól! (Nekem például még sose sikerült betartani ezt az újévi fogalmaimat, de végül is próba szerencse, van még rá pár évem...)

És persze ott van az olyan fogadalmak, mint hogy kedvesebbek leszünk egymással, kevesebbet stresszelünk, egészséges életet élünk... Mondd ezt egy iskolás gyereknek, hogy stresszeljen kevesebbet! Jó vicc, tényleg, amikor egy nap kettő témazárót ír, meg mondjuk három röpdolgozatot, mert a tanár úgy gondolta, hogy az még belefér.

Akik újévi fogadalmakat tesznek, azok az emberek szerintem szeretik a kihívásokat, szeretnek célokat kitűzni, akadályokat leküzdeni. Az ilyen emberek elhatároznak valamit, amiről úgy gondolják, hogy meg tudják valósítani, és egész éveben azon vannak, hogy ezt teljesítsék. Ha jól csinálod, ez ösztönözni is tud, lendületet adhat a mindennapjaidhoz, de könnyen teher lehet a válladon, és az őrületbe is kergethet a fogadalmad!

Vannak persze, akik egyáltalán nem hisznek az egészben. Ennek több oka is lehet: fölöslegesnek tartják, egy plusz tehernek. Feladatnak fogják fel, amire nincs szükségük az évben, és tudják is magukról, hogy úgysem tudnák betartani. Ezért, hogy elkerüljék a kudarcot, nem is tesznek ígéreteket maguknak.

A fiatalokra talán annyira nem jellemző, hogy fogadalmakat tesznek. Nekünk nehezebb betartani azokat, mert szabadabb életet élünk, és gyerekként több mindent megengedhetünk magunknak, nem nagyon rajongunk a szabályokért és a kötöttségekért. Nehezebben is fogadunk meg olyanokat, mint hogy „Kevesebbet videojátékozunk!”. Mert aztán a végén anyukánk számon kér, és a szavunkon fog...

Ha mégis arra adnád a fejed, hogy nagy fogadalmakat teszel, a következőket szerintem érdemes megfogadni – és ennek még a tanáraink is örülnének:

– Előkeresem az atlaszomat
– Nem csak a dolgozat előtti szünetben nyitom ki a könyvemet
– Megpróbálok kevésbé látványosan szenvedni az óra utolsó 5 percében
– A hiányzás után nem csak arról kérdezem meg az osztálytársaimat, hogy milyen sztoriról maradtam le, hanem arról is, hogy mi volt a lecke.

Ha ezekkel a fogadalmakkal vágunk neki az Új évnek, talán még eredményesek is lehetünk!

Készítette: Palkovits Panka 9.ny

A Netflixen jelent meg az Egy botrány anatómiája című minisorozat, aminek a forgatókönyvírója David E. Kelly. A név hallatán azonnal felkaptam a fejem, ugyanis ő volt a két kedvenc korábbi sorozatom, a Hatalmas kis hazugságok és a Tudhattad volna alkotója.

Akarat

A film főszereplői a gazdag, jóképű brit politikus, James Whitehouse (Rupert Friend) és elbűvölő felesége Sophie Whitehouse (Sienna Miller), akik példásan élnek két szép gyerekükkel. A kiváltságos emberek világában járunk, sikeresek, befolyásosak, gazdag felmenőktől származnak, elit iskolákba jártak. Igazi mintaapák és mintaanyák.


A botrány első foka, mikor kiderül, hogy James öt hónapon át viszonyt folytatott egy beosztottjával, a stábjában dolgozó, fiatal parlamenti kutatóval. A helyzet aztán tovább fokozódik, amikor a szóban forgó beosztott, Olivia Lytton (Naomi Scott) nemi erőszakkal vádolja meg a politikust...

A történetet a feleség, Sophie szemszögéből éljük át. Sokkoló állapotban hallgatja férjét, aki bűnbánóan vallja be félrelépését, mert még az aznapi újságban meg fog jelenni a sztori. A probléma ennyivel meg is oldódna, de újabb csapás éri őket, mikor mindenki nagy meglepetésére az ex-szerető bepereli Jamest. A feleség összetörik, de kitartóan kiáll házastársa mellett, mivel csak közösen tudják a miniszter becsületét tisztára mosni. A félelem, a kín és a belső összeroppanás szorongatja, mikor a tárgyalásokon részletesen kielemzik férje hosszan tartó kapcsolatát Oliviával...

A családi dráma mellett közelről figyelhetjük még az aprólékosan bemutatott tárgyalást is, amely annak eldöntésére fókuszál, hogy nemi erőszak történt-e, vagy csak heves együttlét. Az eset olyannyira nem egyértelmű, hogy végül minden egyes mozdulatnak és szónak súlya lesz.

Mivel a történtekre mindkét fél máshogy emlékszik, és kettejük szava áll egymással szemben, végig kétesélyes, hogy mi lesz az esküdtszék döntése. A sorozat minden epizódja végén van valamilyen kisebb-nagyobb csavar, sőt, a negyedik rész végén egy olyan brutális fordulatot vesz a történet, ami miatt még a lezárásnál is jobban leesik a néző álla.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az ilyen jellegű, pszichológiai thrillereket.

Írta: Kőszegi Kamilla

GÓLYATÁBOR 2022
Eddig azt gondoltam, hogy gólyatáborba majd csak egyetemista koromban fogok menni, erre tessék, augusztusban belecsöppentem Székesfehérvár legizgalmasabb gimnáziumi gólyatáborába. Nem tagadom, volt némi gombóc a torkomban, amikor a gyülekezőnél megláttam a rengeteg résztvevőt, a hatalmas csoportosulást, de az izgalom csak rövid ideig tartott. Úgy éreztem, mintha hullámvasútra ültem volna, izgalmas programok sora következett. Laza, ismerkedős játékokkal kezdtünk, olyanokkal, mint az „ölbeülős” és más bemutatkozós

mókák. Elfáradni sem volt időnk, máris jött a következő próbatétel, az ebéd utáni csapatverseny. Itt már kezdett kiderülni, hogy vidám, összetartó társaságba kerültem. Páran ugyan még nyársat nyelve ültek, de a többség már oldódott, mint a pezsgőtabletta.
Aztán, hogy nehogy legyen időnk pihenni, sportvetélkedőre vezényeltek minket a fáradhatatlan szervezők, ahol keményebbnél keményebb feladatok következtek. Olyan volt, mint egy kommandós kiképzés: parancsszóra szlalomozás kosárlabdával, majd ugyanez egy ördögien pattogó pingpong labdával. Izomrostjaink szilárdságát kötélhúzással teszteltük. Dobtunk kosárra, lőttünk kapura, bújtunk át karikán, szerencsére nem tüzesen. A hangulat viszont ekkorra már tüzes volt: mindenki üvöltve szurkolt, őrjöngve biztatta a társait.
Vacsora után következtek az igazán meredek feladatok. Sikítóverseny, sörpongó (természetesen sör nélkül), sminkbemutató, ahol fiú sminkelt lányt (mit hova is kell kenni???) és újságpapír-lambada. Itt feltétlen meg kell említenem, hogy osztályfőnökünk is elszántan biztatott bennünket, mindenkit a nevén szólítva, holott akkor látott minket másodjára.
A nap végére nagyon elfáradtunk, de nyugodalmas éjszakáról szó nem lehetett. Sokáig beszélgettünk és mire elaludtunk volna, váratlan hajnali ébresztő következett. Azt hittem, rablóbanda tört ránk, de csak a DÖK-ösök voltak, akik ricsajt csaptak. Vízipisztollyal kergettek
minket 4.45-kor reggeli tornára az udvarra. A lazsálást nem tűrték, a puhányokat töltött vízipisztollyal büntették.
Az ellátás luxushotelt idézett, kakaós csigával doppingoltak minket másnap reggel az aznapi erőpróbákra. Kora reggeltől már a szeptemberi diákkirály-választásra hangolódtunk, a jelöltek mutatkoztak be nekünk és ők irányították a délelőtt játékait: közösen táncoltunk, kék és zöld
színű, üdítő varázsfőzetet ittunk, plüssállattal dobálóztunk...
Ebéd után kaptunk egy kis pihenőt, azonban az agyunk ekkor is dolgozott, osztályindulót kellett alkotnunk. A mi osztályunké lett a legjobb!
„Mi vagyunk a 9. NY,
szóval el ne menj!
Ez itt a mi indulónk,
a gimi vár ránk, induljunk!
Gólyatábor sok élmény,
mondd, hogy oh-oh-oh-oh-oh!
Mi győzünk a végén!
DÖK-ösök a főnökök,
mi pedig az ördögök.
DÖK-ös lányok kedvence Zsombikahhh,
ki a sörpongót simán lehozza,
hátrányunkat behozta.
Reggel korán keltettek,
pisztolyokkal kergettek,
csigákkal etettek,
mégis,
köszönünk mindent Nektek!”
A vacsora előtt még várt ránk egy hatalmas osztályvetélkedő. Volt itt minden! Sátrazás a tetőn, WC-kefe felkutatás, tojásrodeo... Levezetésnek még készítenünk kellett egy videoklipet is. Az esti buli előtt adtuk elő az osztályindulónkat zene és táncos koreográfia kíséretében.
Ekkor hirdették ki a gólyatáboros osztályverseny végeredményét is, amelyet a mi osztályunk, a 9. NY nyert meg: mert hiszen NY, mint NYERTES!!!...
Este fergeteges PARTY kezdődött, a DJ vérpezsdítő dallamokkal oldotta a gátlásokat, hamarosan mindenki a táncparketten pörgött. Így aztán a második éjszaka már mindenki úgy aludt, mint akit fejbe csaptak. Reggel még a szülőknek is jutott meglepetés, az előzetes
tájékoztatóban megadott címen ugyan nem volt se tábor, se gólya, se DÖK-vezér, de azért némi leleménnyel megtaláltak bennünket.
Rengeteg felejthetetlen élménnyel érkeztem haza.
Jó érzés volt az első iskolai napon az, hogy a gólyatáborból mindegyik osztálytársamat ismertem és már volt közös élményem is velük.
Kovács Lili
9. NY

logoAz F1 Esports Series egy online, élőben közvetített e-sport sorozat. Évente megrendezésre kerülő bajnoksága a „Pro Championship.” Az adások Youtube-on és Twitch-en követhetőek. A FuturEsportS es-port csapata magyar nyelven közvetíti a futamokat, és a valódi Forma 1-hez hasonló kisebb ligafutamokat szervez, amelyeket ugyanúgy közvetít. Puskás Ádámmal, egy kommentátorukkal beszélgettem hobbijáról:

Mikor és hogy találtál rá a FuturEsportSra? Volt bármi tapasztalatod a kommentálásban korábbról?
2022 márciusában lettem a csapat tagja, tehát lassan egy éve kommentálok a FuturEsportS-nál. 2021 januárja óta kommentátorkodom, picit több mint egy évnyi tapasztalattal jöttem a csapathoz.

Milyen együtt dolgozni a többiekkel? Fontos, hogy könnyen menjen a csapatmunka egy kommentátornak?
Mindenkinél változó. Fontos, hogy a két kommentátor megtalálja a közös hangot, mivel nagyon zavaró, ha egyszerre kezdenek el beszélni. Ennek kiküszöbölésére szoktak lenni általában összeszokott kommentátortársak. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ismeretlen társakkal kell együtt dolgozni. Azzal is meg szoktunk birkózni.

Milyen képességekkel vagy tulajdonságokkal kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy ezzel foglalkozhasson hobbi szinten?

Igazából a legfontosabb a kedv és a motiváció. Ezeknek a hiánya látszik meg talán a legjobban egy közvetítésen. Természetesen a megfelelő szókincs, beszédkészség és informáltság sem elengedhető, viszont ezek megléte mellett is lehet unalmas egy közvetítés. Továbbá jelentős tényező még, hogy az ember ne beszéljen monoton módon. Lehet akármilyen tartalmas egy mondat, ha az unalmasan van mondva. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy ezt értelmetlen ordibálással kell kompenzálni, mert az is nagyon zavaró tud lenni, ha valaki folyamatosan fülsüketítő rikácsolással próbálja izgalmassá tenni a mondanivalóját. Nekem volt olyan „korszakom”, amikor ezzel próbálkoztam, de így visszatekintve inkább kínos volt, mint izgalmas. Esszenciális, hogy megtalálja valaki a szélsőségek közötti egyensúlyt, illetve a saját hangját, de idővel és tapasztalattal bele lehet jönni.

Vannak olyan területek, amelyek fejlődésében segít vagy segített ez a hobbi?
Igen. Nekem régen nagyon gyakran megbotlott a nyelvem beszéd közben, amit most már talán ritkábban tapasztalok, habár így is többször történik meg, mint én azt szeretném, viszont a javulás mindenféleképpen látszódik, érzem magamon.

Mennyi felkészülést, előkészületet igényel egy közvetítés? Simán belefér az idődbe?
Ez attól függ, hogy mit közvetítek. Egy ligafutamra való felkészülés nem igényel nagyjából 20 percnél többet, de most, amikor a hivatalos e-sportot közvetítettük, volt, hogy akár másfél-két órát is igénybe vett a felkészülés, mivel magyar nyelvű forrásunk konkrétan nincs, és külföldiből sincs olyan sok, egyéni kutatómunkára pedig nincs nagyon kapacitásunk. De igyekeztünk minél több mindent összegyűjteni.

Meddig tervezed csinálni? Gondolkozol vagy gondolkoztál már azon, hogy abbahagyod?
Ameddig érzem magamban a motivációt, hogy folytassam, és van időm. Jelenleg nem érzem, hogy ez a pont közel lenne, de idővel úgyis kiderül.

Lezajlott a 2022-es Pro Championship. Hogy jellemeznéd? Milyen volt az idei bajnokság az előzőekhez viszonyítva?
Ez egy kifejezetten izgalmas szezon volt. Nem tudnám nagyon rangsorba rendezni az előző szezonokat. Általában izgalmasak. Ez az idei formabontó volt a hosszabb futamokkal és a három különálló versenynappal versenyhétvégénként. Voltak jó, illetve rossz hatásai a változtatásoknak. Véleményem szerint van még rajta mit finomítani, de az összképet nézve jót tettek a változások. A szezon kimenetelét nézve nagyon jó volt látni azt, hogy az utolsó hétvégéhez érve még öt pilóta is versenyben volt a bajnoki címért, amit régebben nem láthattunk még ebben a szériában sem. Ez is a változtatások eredményét igazolja.

Készítette: Kecskeméti Lilla

kep

                                                2022 F1 Esports Series Pro Championship | Hollandia | FuturEsportS

Az elmúlt hetekben egy igazán különleges foci-világbajnokságot láthattunk, mivel ez volt az első világbajnokság a Közel-Keleten. A különlegességét többek között az adta, hogy a téli időszakban rendezték. A Földnek ezen a részén nyáron elviselhetetlen a hőség, így ezt az eseményt is úgy időzítették, hogy viszonylag normális körülmények között lehessen játszani (a stadionokat légkondicionáló berendezésekkel látták el).

vb1Quatarban a szurkolóknak is kompromisszumokat kellett kötni, hiszen azonosulniuk kellett az arab kultúrával. Például tilos volt az arab kultúrához nem illő öltözködés, nem lehetett fényképet és videót készíteni arab nőkről, tilos volt az alkoholfogyasztás (pl.: sört sem árulhattak a stadionokban), és sok, gyakran használt gyógyszert is betiltottak az országban (pl.: fájdalomcsillapítók).

Nem csak különbségek, hanem hasonlóságok is voltak persze az előző évtizedek világbajnokságaihoz képest. Ezen a VB-n is Európa adta a torna gerincét, mivel a foci kultúrájának még mindig Európa a fellegvára. (Természetesen a többi kontinensen is egyre nagyobb a versengés a VB-n való részvételért, hiszen még mindig a futball a világ legnépszerűbb sportja.) A torna lebonyolítása ugyanabban a rendszerben történt, mint az előző eseményeken. Először a csoportkörök, ahol mindenki játszik mindenkivel, majd az egyenes kieséses szakasz került megrendezésre.

A csoportok sorsolásánál voltak kiemelt csapatok, az erősorrend szerint (pl.: Anglia, Franciaország, Brazília). A kiemelés a hivatalos FIFA ranglista alapján történt. Az egyenes kiseséses szakaszra való sorsolásnál pedig a csoportgyőzteseket a csoportmásodikokkal sorsolták össze, majd a továbbiakban a győztesek a győztesekkel játszottak tovább a döntőbe kerülésért. (Ezek a sorsolások már a torna kezdetére elkészültek természetesen).

vb2A csoportmérkőzések során többnyire érvényesült a papírforma, az esélyes csapatok továbbjutottak, de történtek hatalmas meglepetések is: Japán ment tovább a végső győzelemre is esélyesnek tartott Németország helyett, Marokkó jutott tovább a szintén favorit belgákkal szemben. A kieséses szakaszban is akadtak meglepetések: Horvátország legyőzte a VB-győzelemre legesélyesebbnek tartott Brazíliát, Marokkó pedig igazi szenzációt okozva legyőzte Spanyolországot, majd Portugáliát is.

A legjobb négy közé Franciaország, Horvátország, Argentína és nagy meglepetésre Marokkó került. Az elődöntőkben érvényesült a papírforma, a torna két legjobb formában lévő csapata, a franciák és az argentinok kerültek a döntőbe.

A döntő egy remek mérkőzést hozott, amely fordulatos, izgalmakkal teli játékot mutatott, és amit végül tizenegyesekkel az argentin válogatott nyert meg. Érdekesség még, hogy ezt a világbajnoki döntőt az újságírók minden idők legizgalmasabb VB döntőjének szavazták meg.

Készítette: Csek Máté Barnabás és Táncos Máté Balázs

Nemrég fejeződött minden idők egyik legizgalmasabb, legfordulatosabb világbajnoksága, ami természetesen botrányoktól sem volt mentes. A két futballőrült, Weidinger Áron és Golenyák Balázs beszélgettek a vébé eseményeiről.

W.Á.: Mennyire voltál elégedett a mérkőzésekkel? Nyújtottak-e megfelelő színvonalat számodra?

G.B.: Meg voltam elégedve a mérkőzések színvonalával. Nagyon fordulatos és érdekes mérkőzések voltak. Voltak csapatok, akik meglepetést okoztak, de voltak csapatok, akikben csalódtam. Sok gól esett a meccseken, ez sokkal izgalmasabbá tette a katari tornát. Számomra a legszebb gól Richarlison ollózása volt a brazil-szerb találkozón. A torna rendezése a kezdeti nehézségek ellenére nagyon jónak bizonyult.

W.Á.: Melyik csapatnak szurkoltál, és miért?

G.B.: A japánoknak és a braziloknak. A japánok nagy meglepetést okoztak az idei világbajnokságon. Világsztárokkal teletűzdelt válogatottakat győztek le. Nagyon meggyőző játékot mutattak. Gyors kontrákból szereztek gyönyörű gólokat. Minden labdáért megküzdöttek és szívósan játszottak. Ennek ellenére viszonylag hamar kiestek a horvátok ellen. A bűntetőpárbajban Livaković szenzációsan védett, ez volt a japánok veszte.

W.Á.: Említetted a brazilokat is, róluk mit gondolsz?

G.B.: Szerintem a torna egyik legjobb játékát nyújtották. Gyönyörű lövéseket és cseleket mutattak. Labdabirtoklásra építették a támadásaikat. Játékukkal és humoros gólörömeikkel szórakoztatták a nézőket. Őket is Horvátország búcsúztatta a negyeddöntőben szintén tizenegyespárbajban. A horvát kapus ismét fantasztikusan védett, mindössze két gólt kapott a bűntetőpárbajban. Ekkor a torna egyik nagy esélyesétől búcsúztunk.

W.Á.: Ezek után esélyesnek tartottad a horvátokat, vagy csak egy kis csapatként tekintesz rájuk?

G.B.: Szerintem a horvátok már az elejétől fogva esélyesnek számítottak. Stabil védekezés jellemezte őket. „Box to box’’ játékot játszottak. Én sose szerettem őket, de el kell ismernem, hogy eredményesen futballoztak. Külön kiemelném a kapusukat, világklasszis teljesítményt nyújtott. Elszántan és vért izzadva játszottak, ez bizonyítja, hogy az ő játékosuk, Brozović futotta a legtöbb kilométert a világbajnokságon. Ez azért is meglepő, mert ő alkoholista és szenvedélyes dohányzó.

W.Á.: Nem zavart, hogy télen volt a vb? Tudtad nézni a mérkőzéseket iskolaidő alatt is?

G.B.: Egyáltalán nem zavart, sőt így több meccset is tudtam megnézni, mint nyáron. Nyáron mindig volt más elfoglaltságom, most viszont több időm maradt a meccsnézésre. Voltak meccsek, amelyek tanóra közbe mentek, de voltak olyan kedves tanárok, akik megengedték, hogy órák közbe is nézzük a vb-t. Ha nem engedték meg, akkor a tolltartóban könnyen elfért a telefon.

W.Á.: Neked melyik összecsapás tetszett a legjobban és miért?

G.B.: Véleményem szerint a legjobb a német-japán ütközet volt. Izgalmas és fordulatos mérkőzést láthattunk. Azért gondolom ezt, mert a japánok óriásit fordítottak. Úgy tudtak 2 gólt is lőni, hogy csak 26%-os labdabirtoklásuk volt és 3 kaput eltaláló lövésük. Ez az összecsapás emlékezetes marad számomra.

W.Á.: Mely csapatok okoztak számodra csalódást?

G.B.: Én a németek kiesését nagy kudarcnak éltem meg. Nagy világsztárokkal teli csapatuk van, mégis kiestek a csoportkörben. Az én egyik kedvenc játékosom, Rüdiger is náluk van. A másik nagy csalódást a belgák okozták, az összes játékosuk top klubban játszik, mégis utolsó helyen végeztek a csoportjukban. Ahhoz képest ez hatalmas csalódás, hogy 2018-ban a 3. helyezést érték el.

W.Á.: Mit gondolsz a döntőről? Számítottál-e ilyen jó mérkőzésre?

G.B.: Nagyon fordulatos döntő volt, az egyik legizgalmasabb finálét élhettük meg a világbajnokság történetében. Ilyen fordítást nagyon ritkán látni futballmérkőzéseken. 2 perc alatt 2 gólt is szerzett Mbappé, ezáltal életben tartotta a francia válogatott reményeit. Ezután hosszabbítás következett, ahol Messi bebizonyította, hogy miért a világ legjobb játékosa. Aztán Mbappé az utolsó pillanatban volt eredményes 11-esből. Majd a bűntetőpárbajban győztek az argentinok, ahol az argentin kapus, Martinez 2 bűntetőt is hárított. Így Argentína emelhette a magasba a trófeát.

W.Á.: Örültél az argentin győzelemnek, vagy inkább a franciáknak szurkoltál?

G.B.: Én nagyon örültem a dél-amerikaiak győzelmének. Messi már régóta megérdemelte ezt a címet. Világklasszis teljesítményt nyújt már évtizedek óta. Emellett az egész csapat fantasztikusan játszott.

W.Á.: Mit gondolsz az egyéni díjakról? Változtatnál valamit?

G.B.: Meg vagyok elégedve a legtöbb egyéni díjjal, bár tudnék változtatni. Messi megérdemelte a vébé legjobb játékosa címet. Az argentin kapus, Martinez pedig a vébé legjobb kapusának szóló díjat, külön kiemelném az aranykesztyű átvételét. Viszont én a legjobb fiatalnak járó elismerést a horvát Gvardiolnak adtam volna. Neki az érdeme is, hogy a horvátok 3. helyezést értek el. Mbappé kapta az aranycipőt, hiszen ő lőtte a legtöbb gólt.

W.Á.: Még egy kérdés a magyarokról, te számítottál arra, hogy már a selejtezőbe kiesünk?

G.B.: Számítottam rá, de nem örültem. Titkon bíztam benne, hogy tovább jutunk a csoportkörbe. Még a csapatunk nem áll készen egy világbajnok szereplésre, de idővel majd beér a sok fiatal feltörekvő tehetség. Most az Eb-re kell koncentrálniuk, a következő vébé még messze van, addigra lehet beérnek a fiatalok.

Készítette: Einvachter Bálint

Kisgyerekkorom óta nagy családom van, eleve abba születtem bele. A szüleim számára mindig is fontos volt az, hogy én és a bátyám az unokatestvéreimmel együtt nőjek fel. Azóta is majdnem minden ünnepet, születésnapot, karácsonyt, névnapot, húsvétot és szilvesztert együtt töltünk.

Mivel anyukám unokatestvére a férjével Finnországba költözött, így unokatestvéreim már ott is születtek, ezért is találkozunk kevesebbet velük. Ők csak karácsonyra jönnek haza, illetve nyáron, amikor sok szülinap van. A karácsony nálunk egy fontos hagyomány az összes többi ilyen eseménnyel együtt.

Régebben mindig nálunk volt a karácsonyi ünneplés 24-én. Mi a testvéremmel és a velünk hasonló korú rokonainkkal reggel kaptuk meg az ajándékokat. Ezt követően délután jöttek a rokonok. Elsőnek mindig a mamáék (anya szülei) jöttek, és ők itt is aludtak nálunk másnapig. Ők ketten sürögtek-forogtak a konyhában. Majd idővel a többiek is megérkeztek, Elsőnek ajándékoztunk, majd utána ettünk. A menü mindig halászlé, kacsa krumplival és káposztával, rántott hal és hús volt. Ezt követően játszottunk beszélgettünk és hasonlók.

Idővel, ahogy mi megnőttünk, anyának elege lett abból, hogy mindig ő készül. Pontosan ezért feldobta a családnak, hogy mi lenne, ha szállodában töltenénk a karácsonyt. Ez az ötlet tetszett mindenkinek. Az első ilyen karácsonyunkat Szentgotthárdon töltöttük, ahova mindenki külön autóval ment, és ott találkoztunk. Nekünk ez olyannyira megtetszett, hogy pár éve most már mindig így csináljuk.

Az idei karácsonyt Körmenden töltöttük a Mjus Hotelben. A mi családunknak fontos, hogy legyen medence egy szállodában, mivel imádunk a vízben lenni. Ezért mindig olyan helyre megyünk, ahol van erre lehetőség. Olyan kettő óra körül értünk oda, lepakoltunk a szobában, ami háromágyas, egyfürdőszobás volt. Rajtunk kívül még két család volt velünk egy szinten, a többiek eggyel alattunk, a második emeleten, mert nekik kisebb szobájuk volt. A szobáknak erkélye is volt, ami a hotel kertjére nézett, illetve a kinti medencékre.

Miután lepakoltunk lementünk fürdeni. Volt egy gyerekek számára fenntartott medence, illetve egy nagyobb és egy csúszdás. Összesen két csúszda volt, amit kihasználtunk, szinte ott töltöttük a legtöbb időt. Volt egy konferenciaterem is, ahova vacsora után beültünk beszélgetni, és nagyon sokat nevettünk. Az ételek nagyon finomak voltak es változatosak.

27-én hazafele megálltunk Balatonfüreden egy étteremben ebédelni. Miután végeztünk, mindenki hazafele vette az irányt.

Hazaérve furcsa volt, hogy csak mi vagyunk otthon, és nincs akkora hangzavar. Kipakolás után együtt filmeztünk, csak négyen. Majd jött az üzenet, hogy az unokatestvérem lázas lett, a szülei pedig náthásak, majd ezek az üzenetek gyarapodtak. Mire mindenki hazaért, mindenki le is betegedett. Valaki csak náthás lett, de sajnos volt, aki jobban belekeveredett a betegségbe. Ettől eltekintve nagyon jól éreztem magam, mint mindig, a családdal.

Írta: Csegezi Csenge

Kedves olvasó, ha rajongsz a titokzatosságért, esetleg égető vágyat érzel fellapozni mostanság egy remek könyvet, mi sem lehet tökéletesebb választás, mint Agatha Christie-nek, a „krimi királynőjének” egyik műve. Jómagam elég jól ismerem a munkásságát, és bátran kijelenthetem, hogy mára kedvenc időtöltéseim közé tartozik a regényeinek az olvasása.

Az írónő Mary Westmacott néven romantikus regényeket is írt, azonban az utókor számára inkább mintegy 80 detektívregénye miatt vált megismételhetetlenné. Ezeken belül is van néhány ismertebb mű, mint például a Gyilkosság az Orient expresszen, Az ABC gyilkosságok, Halál a Níluson, vagy éppen a Tíz kicsi néger. Én most mégis egy kevésbé népszerű, ám bizonyosan remek felépítésű művét fogom bemutatni ebben a kis ajánlóban.

Nos, akkor hát beszéljünk a Nyílt kártyákkal című választott regényünkről. Ez egy 1936-os alkotás, eredeti címén Cards on the table.

Mr. Shaitana egy elég népszerűtlen, ám mégis dúsgazdag, az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban élő férfi, aki meghívja a híres magándetektívet, Poirot-t egy vacsorára. Azt állítja, négy „gyilkost” fog bemutatni, akiket saját különleges gyűjteményének tekint. Négy „gyilkos” és négy nyomozó vacsorázik együtt kezdetben viszonylag békésen az asztalnál, ahol az események gyorsan elfajulnak, amikor váratlanul bekövetkezik az első haláleset...

Különösképpen azért ajánlom ezt a művet, azért tartom különlegesnek, mert az egész történetet végigkísér egy bizonyos fajta feszültség, melyben az egyértelműség hiánya rejlik. Mégpedig azért, mert bár igen csekély a gyanúsítottak száma, mégsem olyan könnyű rájönni, ki is lehet az igazi okozója ennek a gyilkosságnak.

Aki esetleg mégsem lenne az olvasás híve, viszont szereti az ilyesfajta dolgokat, annak örömmel ajánlom figyelmébe a szintén Nyílt kártyákkal címen futó filmváltozatát a regénynek. David Suchet főszereplésével – aki talán a legemlékezetesebb alakítást nyújtotta Poirot felügyelő szerepében – a 2005-ös film végül hatalmas sikert aratott a műfaj kedvelőinek körében.

Agatha

Készítette: Bán Hanna Júlia

Mayer Gábor tanár úrral és az osztályával volt lehetőségünk december 20-án egy adventi kirándulás keretein belül eljutni a riegersburgi Zotter család által üzemeltetett csokoládégyárba és a grazi karácsonyi vásárba. Utunkat a Fehérvár Travel luxusbuszával tettük meg.

A buszunk reggel 7 órakor a tervezett időben elhagyta az iskola parkolóját, a két kísérő tanárral, a 10.B tanulóival és a 9.C 13 főjével. Veszprém fele indultunk, az első megállónk már majdnem az osztrák-magyar határnál, Szentgotthárdnál volt. Ausztriába Rábafüzesnél keltünk át, ahonnan egyenesen a csokigyárba mentünk ez a határtól kb. 40 perc autóval.

A gyárba 10:45 körül érkeztünk meg. Először egy, a Zotter családról, a kakaóbab termesztéséről és az Afrikából való exportról szóló filmet néztük meg egy komfortos moziteremben. A gyár nagyon sok aranyos részlettel van felszerelve, ezek igazán izgalmassá és érdekessé tették a látogatásunkat.

A film után jött a legjobb rész: a csokoládék kóstolása porcelán kanalakkal. A folyósókon haladva láthattuk a gyártási folyamatokat, eközben kedvünkre ízlelhettünk csokikülönlegességeket, és ha a bőség zavarában megszomjaztunk, ivókutakat is biztosítottak nekünk. A csokikostoló túránk végén lehetett vásárolni különböző szebbnél-szebb desszerteket, de legfőképpen csokikat. A kóstolás alatt különböző képzőművészek alkotásaiban gyönyörködhettünk.

Riegersburgból 1 óra volt az út Grazba. A busztól a vásárba közösen gyalogoltunk le, majd ott kisebb csapatokra szakadva elengedtek bennünket a belvárosba, ahol 14 adventi vásár közül válogathattunk. A főtéren lévő vásárban stájer kézműves termékeket és tradicionális osztrák édességeket is vásárolhattunk. Persze forró csokira is lett volna lehetőség, de ehhez már nem nagyon volt kedvünk, hiszen egy csokigyárból jöttünk. A különleges standok mellett körhinták és gyönyörűen kivilágított háztömbök hozták meg a karácsonyi hangulatunkat.

Az adventi vásár után, 17 óra magasságában indultunk vissza a buszunkhoz, amellyel 4 óra alatt Szlovénián keresztül vissza is értünk Székesfehérvárra. Szerencsére elkeveredés nélkül megúsztuk az utazást.

Ez a kirándulás fantasztikus élményekkel gazdagított bennünket.

Készítette: Kiss Noémi Anna, Kiss Márton, Huang Lili Viktória

GlassOnionA Rian Johnson által írt és rendezett Tőrbe ejtve című, három évvel ezelőtt megjelető film óriási sikert aratott. A főszerepben Daniel Craiget láthattuk, aki többek között James Bondot is alakította. Az első film után Daniel Craiget Golden Globe-ra, Rian Johnsont pedig forgatókönyvírói Oscarra jelölték. Az első rész után a Netflix két további filmet rendelt, ezek közül nemrég érkezett meg az első folytatás, Az üveghagyma.

Benoit Blanc (Daniel Craig) detektív déli akcentusával, szokatlan stílusával és rendkívüli okosságával ismét igazán szerethető karakter ebben a filmben is. Rajta kívül most is számos híres színész számos különös személyiség bőrébe bújt bele: Miles Bron (Edward Norton) egy gazdag milliárdos, Duke Cody (Dave Bautista) youtube sztár “a csapat esze”, Birdie Jay (Kate Hudson) hiperaktív személyiség és divattervező, Claire Debella (Kathryn Hahn) hataloméhes politikus stb.

A film elején Miles Bron meghívja barátait a szigetére egy rejtélyes fadoboz segítségével, ahol egy gyilkossági játékot szervez, de Blanc elrontja a játékot, mivel megfejti az ügyet. De mint minden jó krimiben, hamarosan itt is meg történik, aminek meg kell: a gyilkosság. Mindenkire lehet gyanakodni, de Blanc titkos segítővel sikeresen megoldja az ügyet.

Összességeben elmondható, hogy az első film élvezetesebb és dinamikusabb volt. A Tőrbe ejtvének a felvezetése pörgősebb volt, így élvezhetőbb hatást nyújtott. Bár a két film különböző szemszögből mutatja be a nyomozások eseményeit, az első fimben jobban át tudtuk élni a gyanúsítottak szerepét, jobban tudtunk velük azonosulni. Összességében a színészi munka – véleményünk szerint – az első filmben jobb volt, viszont a második filmben sokkal szebb helyszínt választottak háttérül, mint az elsőben.

Összességében egy rejtélyes és élvezhető filmnek véljük mindkettőt. Mindenki bele tudja magát élni a szereplők helyzetébe, így mindenki tud agyalni a film nézése közben. Reméljük, hogy a harmadik rész izgalmasabb lesz, és minél előbb megérkezik.

Készítette: Hortobágyi Márton, Loósz Botond, Vörös Bence

It ends with us-Velünk véget ér címmel jelent meg CoHo egyik legnépszerűbb regénye. Nagyon népszerűvé vált az utóbbi időkben főleg Tiktokon, és mindenkitől csak pozitív véleményeket hallottam róla, úgyhogy gondoltam, nekem is muszáj elolvasnom.

Ezt a könyvet olvastam először CoHótól, de a többi regényeit is nagyon szeretem. Főleg azért, mert élvezetesen ír, és mindig van váratlan fordulat a műveiben. Sokan romantikus könyveknek mondanák az írásait, holott legtöbbször valamilyen társadalmi problémát boncolgatnak. A karaktereknek szintén nagyon jól meg lett írva a személyiségük, mindig kiváltanak belőlem valamilyen érzelmet. Az imént említett könyvvel is így vagyok, és egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam.

hooverA könyv főszereplőjének, Lilynek nem volt mindig könnyű a sora, de arra törekszik, hogy elérje azt az életet, amire vágyik. Hatalmas trauma érte őt a múltjában, ugyanis az apja többször is bántalmazta Lily édesanyját, illetve egyszer odáig fajultak a dolgok, hogy már Lilyt is. Lily próbálja maga mögött hagyni a múltat, és új életet kezdeni Bostonban. Megismerkedik egy Ryle nevű, jóképű idegsebésszel, és egy ideig olyan jól megy minden, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Hirtelen felbukkan Lily gyerekkori szerelme Atlas, aki egy hajléktalan volt, akinek Lily segített. Ez okoz némi problémát Ryle és Lily kapcsolatában. Egy idő után viszont Ryle is kezd megváltozni, Lily apjára kezd hasonlítani, így Lily rettegni kezd tőle, ugyanakkor képtelen őt elhagyni, mert szereti. Erről is szól a könyv hátulján található mondat: „Néha az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret”

Mint ahogy említettem, nagyon tetszettek a karakterek leírásai, különösen Lilyé, aki nagyon erős és bátor a történtek után is. A könyv első felében egyébként még egy aranyos szerelmi történetről van szó, viszont a sztori vége felé lévő történések bizony összetörik egyes olvasók szívét. Amikor rájöttem, hogy mit is jelent valójában a címe, nagyon megdöbbentem, ugyanis egyáltalán nem arra gondoltam. A Velünk véget ér cím láttán azt hittem, hogy ez arra utal, hogy esetleg Atlas és Lily összejönnek a végén, azonban ennek is a bántalmazásokhoz van köze.

Összességében nekem nagyon tetszett a történet, bár nem egészen úgy ért véget, ahogy azt akartam. Az írónő bele írhatott volna több közös cselekményt Atlasszal és Lilyvel, de ez csak a saját véleményem.

CoHo rajongóknak mindenképp kötelező elolvasniuk! Akik kifejezetten egy romantikus regényt szeretnének olvasni, azoknak nem igazán ajánlanám, ugyanis ahogy már említettem, van benne romantika, de nem ez a fő témája. Főleg olyanoknak ajánlom, akik érzelmileg szeretnék jobban megérteni, milyen az, ha valakit bántalmaznak.
Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO