Idén a könyvtári világhónapra esett iskolánkban a hagyományos királyválasztási hét. Innen jött az ötlet, hogy a kampány hetében királyjelöltjeink kedvenc könyveit ajánlottuk a többi diák figyelmébe. :-)

A 12. A királyjelöltjének ajánlásával:

J.R.R.TOLKIEN: A GYŰRŰK URA

Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak.

foto2

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ: ÉDES ANNA

A krisztinavárosi kis cselédlány története, aki a kommün után kerül a magas rangú, méltóságos Vizy család szolgálatába, aki mintacseléddé válik, szinte-szinte már a cselédlány ideáljává, akiről megindul a legendaképződés, kilenc hónapi tökéletes szolgálat után brutális módon meggyilkolja gazdáit. A regény egyszerre és egységben nyújtja a kommün és az ellenforradalom, a fehérterror és a vörösterror rajzát, a rendszerváltás egy történeti, de általánosítható modelljét, az úr-cseléd viszony aprólékos, megható bensőségességű rajzát, a kiszolgáltatottság anatómiáját, az egyéniség kiüresedésének, a „géppé válásnak” pszichológiai és mélypszichológiai analízisét, a „keresztény kurzus” mélyreható bírálatát, egy tartózkodóan szkeptikus történelemszemléletet.

 

A 12. B királyjelöltjének ajánlásával:

J. K. ROWLING: HARRY POTTER ÉS A TŰZ SERLEGE

Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trimágus Tusa győztese? Utóbbiért a világ három boszorkány - és varázslóképző tanintézetének legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nem különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik... Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak Harryre és barátaira. Voldemort, a fekete mágusok vezére újból készülődik...

Harry Potter és a Tűz Serlege a Harry Potter-sorozat negyedik kötete (eredeti címe: Harry Potter and the Goblet of Fire). Angolul és magyarul egyaránt 2000-ben jelent meg.

A 12. C királyjelöltjének ajánlásával:foto2

STEPHEN KING: AZ

Heten ​voltak, gyerekek – mind a heten a másság számkivetettjei:
Bill, a bandavezér, mert dadogott; Ben, akit kövérsége miatt csúfoltak; Richie, aki mindig előbb jártatta a száját, és csak azután gondolkodott; Stan, akit zsidósága miatt közösítettek ki a többiek; Mike, akit a bőre színe miatt; Eddie, aki félt, szorongott, és persze súlyos asztmás volt, és végül az egyetlen lány, Beverly, aki csak szegény volt, rossz ruhákban járt, és akit az apja ütött-vert, testileg-lelkileg terrorizált. Ők jöttek össze, kötöttek életre-halálra szóló barátságot és vérszövetséget, ami oly nagy erőt adott nekik, hogy AZ-t is legyőzhetik.

Ahány oldal Stephen King terjedelmes regénye, annyi meglepő esemény, váratlan fordulat. Az író rajongói ezúttal is azt kapják, amire számos nagysikerű művének ismeretében bizton számítanak. A könyvből Tommy Lee Wallace kétrészes filmet készített.

A 12. S királyjelöltjének ajánlásával:

RICHARD CASTLE: HŐHULLÁM

A szenzációs regényíró, Richard Castle, a minden eladási rekordot megdöntött, népszerű Derrick Storm-regények szerzője ebben a könyvében mutatja be új hősét, a New York-i rendőrség gyilkossági nyomozóját, Nikki Heat-et.

Az egyik legjobb gyilkossági nyomozócsoportot vezető kemény és vérprofi Heat szenvedélyesen keresi az igazságot. Szinte megoldhatatlan nehézségek elé állítják, amikor főnöke a nyakára ülteti a bulvármagazinok sztár-újságíróját, Jameson Rook-ot, aki a New York elitjéről írandó cikkéhez gyűjt anyagot. A Pulitzer-díjas Rook belevaló, és jóképű fickó, de Heat-nek nem csupán a férfi kotnyeleskedése és okoskodása okoz gondot.

Miközben közösen igyekeznek felgöngyölíteni az ingatlanmágnás meggyilkolásának rejtélyes ügyét, a nyomozónő rájön, hogy szembe kell néznie a kettejük között kipattant szikrával is... és ez süt csak igazán!

mit rejt a paroka2018 A BAROKK ÉVE Székesfehérváron, melynek kapcsán áprilistól decemberig tartó programsorozatot kínál a város a barokk év jegyében. A programsorozat részeként 2018 április 23-án "Mit rejt a rizsporos paróka?" címmel barokkal kapcsolatos vetélkedőn vettek részt diákjaink a Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza úti tagkönyvtárában.

Nagyon jó hangulatú, érdekes program volt, sokat tanultunk mindannyian!

Részvevő diákjaink véleményei:

" Nagyszerű érzés volt, hogy olyan helyen mérhettük össze tudásunkat, ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalokkal tölthettünk el egy délelőttöt."
"Köszönjük a lehetőséget! Élvezetes volt és tetszett, hogy ilyen változatos feladatok voltak. Jó volt, hogy kipróbálhattuk magunkat! Remek délelőtt volt!
"Nagyon tetszett a vetélkedő, mivel játékos és jókedvű, interaktív feladatok voltak, csapatépítő szerepük is volt!"

KÉPEK A VETÉLKEDŐRŐL >>

2018 február 18-án ünnepeltük a Magyar Széppróza Napját. A Magyar Írószövetség – amely 1964-ben kezdeményezte, hogy április 11-ét, József Attila születésnapját a magyar költészet napjaként ünnepeljük, 1984-ben pedig a magyar dráma napjaként jelölte meg szep­tember 21-ét, Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumát –, 2017 novemberi választmányi ülésén hozott döntése nyomán indítványozta, hogy mostantól minden évben Kárpát-medence-szerte Jókai Mór születésnapján, február 18-án rendezzék meg a magyar széppróza ünnepét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta és támogatásra méltónak találta ezt a kezdeményezést, és a magyar széppróza napja köré országszerte és a határainkon túl is ünnepségsorozat szerveződött, amelynek eseményei február 12. és 23. között zajlottak. Ennek keretében iskolánk egy rendkívüli iradalomórát szervezett a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárral együtt.
Tizenegyedikes diákjaink a 7. és 8. osztályosokonak tatottak lebilincselő előadást Jókai életéről.

Remek program volt, biztosan lesz még folytatása!

image001   image010

Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny több, mint 25 éves múlttal rendelkezik. Születését Zsoldos Jánosnénak, országossá válását Ugrin Gábornénak köszönheti. A verseny kezdetben megyei jellegű volt, majd 1993/1994-es tanévtől országossá nőtte ki magát.

A versenyen három éve indulnak tanulóink, eddigi legjobb eredményeink: 2017: Balogh-Vadász Barnabás 9-10. évfolyam megyei 2. helyezés, Zoltán László Gáspár 7-8. évfolyam megyei 2. helyezés.

Képek a versenyről 2017 és 2018-ból:

IMG 20180219 100050 IMG 20170220 095239
IMG 20170220 095215  IMG 20180219 100009

vakrandi

2018-ban könyves vakrandit szerveztünk a Könyvajándék Nap alkalmából, hiszen február 14. a szerelmesek napja is.
Különböző korosztályoknak válogattunk meglepetés könyveket, melyeket semleges (újrahasznosított) csomagolópapírba csomagoltunk. A könnyebb döntés és csábítás érdekében egy-egy kulcsszóval várták a kiállított könyvek, hogy valaki rájuk találjon.

Nagyon népszerű volt az akció, mindhárom korcsoportban: kicsik (10-12 évesek), nagy gimnazisták és dolgozóink, tanáraink körében egyaránt sok randi és egymásratalálás történt!

Közkívánatra, lesz még ilyen akció máskor is!

 

 

 

IMG 20180215 173504

 IMG 20180215 123403

 IMG 20180215 173606

   

Az 5. és 6 osztkoteszetályosok 2-2- csoportjával könyvkötészeti foglalkozáson vettünk részt. Megismertük a könyvkötők munkáját, forgathattunk bekötött folyóiratszámokat a születésünk évéből és még saját könyvet is készíthettünk!
Köszönjük a lehetőséget!

KÉPEK A GALÉRIÁBAN >>

1. oldal / 3

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum