Angol-francia munkaközösség

OKTV eredmények:

2003/2004-es tanév: Francia nyelv, Mahammed Ali, II. kategória   döntő: 4. helyezett. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2003/2004-es tanév: Francia nyelv, Béres Nikoletta, II. kategória, 2. fordulóba került. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2003/2004-es tanév: Francia nyelv, Kiss Attila, I.  kategória, 2. fordulóba került. Felkészítő tanárok: Balogh Erzsébet, Gugolya Katalin

2004/2005-ös tanév: Francia nyelv, Béres Nikoletta, II. kategória, döntő: 19. helyezett. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2008/2009-es tanév: Angol nyelv, Szabó Norbert, I. kategória, 2. fordulóba került. Felkészítő tanár: Pölöskeyné Tihanyi Tímea

2009/2010-es tanév: Angol nyelv, Lunk Péter, II. kategória, 2. forduló, 37. helyezett. Felkészítő tanár: Sulákné Herczeg Lívia

2011/2012-es tanév: Francia nyelv, Major Dóra, I. kategória, döntő: 32. helyezett. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2011/2012-es tanév: Angol nyelv, Lunk Eszter, II. kategória, döntő: 18. helyezett. Felkészítő tanár: Sulákné Herczeg Lívia

2012/2013-as tanév: Francia nyelv, Spránitz Anna, I. kategória, 2. fordulóba került. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet


Megyei versenyek francia nyelvből:

2005:   Béres Nikoletta    1. helyezett

Fordítási verseny:

2005:  Béres Nikoletta    2. helyezett.   Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2007:  Jabronka Zsuzsanna   I. kategória  3. helyezett.   Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2011:  Major Dóra  II. kategória   3. helyezett.   Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2012:  Czifra Regina  I. kategória 1. helyezett.   Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2012:  Molnár Evelin   I. kategória   3. helyezett. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

2012:  Spránitz Anna    II. kategória   2. helyezett. Felkészítő tanár: Balogh Erzsébet

Tanulmányi kirándulások

SOL - Share One Language
/Kísérő tanár: Sulákné Herczeg Lívia/

Nyelvi és civilizációs programok Angliában, Észak-Devon megyében 2014. május 18-május 27.

A 11. A nyelvi előkészítő osztály az angliai tartózkodást igyekszik a tanulás és tapasztalatszerzés szolgálatába állítani. A kirándulások és a tanórák közötti visszacsatolás azt éri el, hogy a diákok nyitott szemmel járnak és maximális ismeretet szereznek. A vendéglátó családok bevonják diákjainkat a hétköznapi kommunikációba, a kezdeti gátlások feloldódnak, nő a diákok önbizalma, magabiztossága az angol nyelv használatában. Tapasztalt nyelvtanárok oldott hangulatú óráin is fő cél az élő beszélt nyelv gyakoroltatása és a gátlások feloldása. Emellett a tanfolyam nemcsak hasznos, de élvezetes és csodálatos élményt nyújt végig kirándulva Dél-Nyugat Angliát és egy napos kirándulással befejeződik.

Képek >>

Hello London-azaz London klasszikusan - Tanulmányi kirándulás 2013. május
/Kísérő tanár: Filotás Nóra/

2013 májusában iskolánk diákjai részt vettek egy 9 napos londoni tanulmányi úton. Ahogy azt a program neve is jelzi, útunk legfontosabb állomása London, és látnivalóinak megtekintése. Természetesen a három Londonban töltött napon kívül időt szántunk a környék megismerésére is, ellátogattunk többek között Oxfordba, Windsorba, és Greenwichbe is.

Mielőtt hazaindultunk volna kedveskedtünk a francia nyelvet tanulóknak is, mivel egy egynapos párizsi kitérő során megismerkedhettek a város fontosabb látnivalóival.
 
 
Tanulmányi kirándulás 2012. július 14-22. FRANCIAORSZÁG Párizs, Loire- völgy
Részt vett: 44 fő
/Balogh Erzsébet/

A nagy érdeklődésre való tekintettel újra meghirdettük  a franciaországi utat, amely négy franciás osztályból napok alatt megtelt. Újra önálló szervezésben, a  2007-es úthoz hasonló elvek mentén és célok érdekében, némi útvonal módosítással (Reims katedrálisa helyett Chartres katedrálisa,kerülő Colmar,  Riquewihr, Dijon felé)  ismételtük meg az utazást az előzőnél is nagyobb  sikerrel. Ez köszönhető annak is, hogy a résztvevők magasabb osztályokból kerültek ki, és jobb nyelvi felkészültséggel rendelkeztek már. Velük, az alap programokon túl, el lehetett zarándokolni  József Attila és Ady Endre emléktábláihoz, az 56-os magyar mártírok emlékművéhez a Pere Lachaise temetőbe, az Huchette utcában lévő legendás Ionesco színházhoz, a Halászó Macska középkori sikátorba és az Orangerie-be Monet  Tavirózsáit megtekinteni. Csupa kimerítő gyaloglás a tikkasztó nyári melegben.

Köszönet és elismerés a résztvevőknek.

Balogh Erzsébet/ franciatanár
 

Comenius multilaterális iskolai együttműködés 2009-2011
/Projektvezető tanár:Budai Marianna/

Az "Art brought to life" / "Életre keltett művészet" egy partnerség Spanyolország, Finnország, Magyarország, Törökország és az Egyesült Királyság között. A partnerek egy olyan projektet valósítottak meg, amelyben interkulturális párbeszédet folytatattak egymással, és európai szempontból tudatosították a művészetek, a sport, a történelem, a dráma, az irodalom, a zene, a művészettörténet és az információs technológia szerepét. Így lehetőség nyílt arra, hogy a partnerség szélesítse az emberek művészetekről alkotott véleményét, míg a művészetek szélesítették az emberek egymásról alkotott véleményét, miközben a kultúra a tanulók mindennapjainak részévé vált.

A partnerségben a tanulók bemutatkoztak, bemutatták iskoláikat eTwinning, és más online eszközökön. Kiválasztottak egy nemzeti művészeti alkotást, amit ösztönző alkotásként elküldtek egy véletlenszerűen kiválasztott partneriskolába, és erre reagálva, ebből a műből kiindulva készítettek egy új művészeti alkotást (egy táncot, egy színdarabot, zenét, stb.) helyi művészek segítségével. A diákok a saját maguk által elküldött ösztönző művészeti alkotást is feldolgozták azzal a céllal, hogy a projekttalálkozó fesztiválon ezeket egymásnak bemutatva összehasonlítsák. Így minden iskola két alkotással készült. A fesztiválon nemzetközi csoportokba kerültek a tanulók, ahol egy bizonyos művészeti ágban kellett létre hozni egy újabb kreatív művet. Az első diáktalálkozót a Kodolányi János Középiskola és Kollégium rendezte 2010-ben, a másodikat a törökországi Trabzon városában szervezték 2011. márciusában, ahol mind a hat partneriskola projektben résztvevő diákjai és tanárai találkoztak.


London 2011

2011. 07. 04-től 10 napig a 12.A és a 10.A osztályból 26 tanuló London-környéki utazáson vett részt Pölöskeyné Tihanyi Tímea angoltanár vezetésével. Megtekinthették azokat a londoni nevezetességeket, melyeket a nyelvkönyveikből, képekről már jól ismertek. Nagy élmény volt számukra a nyelvtudásuk használata valóságos szituációkban, mint például az országhatáron, vásárlásnál, a múzeumokban és képtárakban. A hazafelé vezető úton másfél napot Párizsban tölthettek, természetesen ez a program csak kedvcsinálóként szerepelt a programban egy későbbi franciaországi látogatáshoz.


Tanulmányi  kirándulás Erdélyben  2008. július
Részt vett: 16 fő
/Balogh Erzsébet/

2008. nyarára elsősorban az akkori  11.  E osztályom számára próbáltam egy olyan utazást szervezni Erdélybe, amellyel az irodalmi és történelmi ismeretszerzésen kívül a csöndes, megalapozott,senkit nem sértő magyarságtudat  kialakítása, megerősítése volt a bevallott célom.

Jártunk  Ady nyomában Nagyváradon és Csucsán, Tamási  Áron szülőházában Farkaslakán, Orbán Balázs sírjánál Szejkefürdőn, állítottunk szerény kopjafát Nyergestetőn, kötöttünk nemzeti színű szalagokat Kós Károly, Dzsida Jenő fejfájára a Házsongárdi  temetőben, a vértanúk emlékművére Aradon.

Láttunk erődtemplomot Prázsmáron, reneszánsz lovagvárat Fogarason, reneszánsz várkastélyt  Szárhegyen, szász parasztvárat Barcarozsnyón, középkori apátságot Kercen, a Hunyadi család fészkét Vajdahunyadon, megismertünk egy kalotaszegi stílusú templomot Bánffyhunyadon.

Szívtuk a gyógyító sós levegőt Parajdon,napoztunk egy kicsit a Fogarasi-Havasokban, láttuk kétszer felkelni a napot a székely kő mögül Torockón, sorba álltunk a csodatévő Mária-szoborhoz Csíksomlyón, felkapaszkodtunk a  keresztúton  a Kis-Somlyó hegyre.

És természetesen megtekintettük Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Nagyszeben és Brassó legfontosabb nevezetességeit. Itt, a vázlatos felsorolás felénél megállok. Szép volt.
És sokat beszélgettünk és vívódtunk egymással és saját gondolatainkkal.

Balogh Erzsébet / osztályfőnök
 
 
Tanulmányi kirándulás  2007. június 30-július 7.  FRANCIAORSZÁG 

Párizs- Strasbourg - Reims - Versailles - Loire-menti kastélyok (Blois, Chambord, Chenonceaux, Amboise )
Részt vett: 30 fő

A klasszikus útvonalat választottuk sok kis kitérővel gazdagítva. Utazási iroda közreműködése nélkül, magunk vállalva a szervezést ,  abban egyeztünk meg, hogy az utazás idejére lemondunk  megszokott kényelmi szokásainkról a maximális élmény- és ismeretszerzés érdekében.  Tehát a nyitvatartási idők, az időjárási viszonyok és az „olthatatlan érdeklődés” másodlagossá tette az ideális étkezési és alvási igényeket. A mindennapi bőséges reggeli után szendvicsekkel, kulacs vízzel és gyümölcsökkel felszerelve róttuk a városokat  fáradhatatlanul. A  résztvevők  csak az utolsó napon kaptak néhány órás szabad időt ,  miután már többször bejártuk keresztül-kasul  Párizst busszal vagy csoportosan, valamint  nyelvileg annyi jártasságra tettek szert, hogy ez már nem jelentett kockázatot.  Egyesek sétálgattak  a Quartier Latin szűk utcácskáiban, a Luxemburg- kertben ,  a Champs-Élysées-n, üldögéltek egy kicsit a Notre-Dame-ban vagy a Sainte-Chapelle-ben, avagy  kihasználva a 25 év alatti teljes ingyenességet a múzeumokban, vetettek egy utolsó pillantást Monet, Kandinszkij, Chagall, Matisse, Picasso és kortársaik képeire a Pompidou- központban és az Orangerie-ben. 

Néhányan ott a Szajna-parton fogalmazták meg először, hogy Franciaországban szeretnének tanulmányokat folytatni. Később ez  többek számára valósággá vált.

Balogh Erzsébet / franciatanár
 

Német nyelvi munkaközösség

 2014 Német országismereti vetélkedő (március- Németország, december- Svájc)

2015 Német szépkiejtési verseny

2016 Hebe versenyHebe

Matematika-fizika-informatika munkaközösség

Versenyeredmények

2013-2014:

A 12D osztályból Galambosi Alexandra részt vett az Óbudai Egyetem AREK Informatika versenyén, ahol a döntőbe jutott.

2012-2013:

Grebur Erika (13A) részt vett az Óbudai Egyetem székesfehérvári kara által szervezett informatikai versenyen, ahol hetedik helyezést ért el. Erika részt vett az informatika OKTV versenyen is, ahol a második fordulóban szép eredményt ért el, a döntőbe nem hívták be.

2012-2013: OKTV:
  1. Fizika: Szegleti András /továbbküldhető volt a 2. fordulóra
  2. Kémia: Kondor Milán / továbbküldhető volt a 2. fordulóra
 
Junior Fresss:  (a MOL internetes természettudományi versenye):

3 csapat indult a 12.A osztályból. Eredmények:

Makó Richárd, Simon Zsolt, Szűcs József                         104. hely/ 550,8 pont

Szuchács Anna, Tóth Bálint, Farkas Dávid                         105. hely/540,9 pont

Réger Péter, Ruzsics Dávid, Kelemen Bálint                      141. hely/465,8 pont

Természettudományi munkaközösség

Versenyhelyezések és szakkörök

2012-2013 tanév

Kaán Károly verseny: Megyei döntő 6. osztályos kategória:


6. A osztály
        2. Kállai Rebeka
        3. Nagy Béla
        4. Balogh Fanni
        5. László Dalma

2012-2013 tanév - Kaán Károly verseny megyei Döntő 5.osztályos kategória:
5. A osztály:
        Raboczki Marcell 3. helyezés
        Dumics Tamás 6. helyezés
        Németh Viktória 8. helyezés

Sakk eredmények

2013. január Megyei Diákolimpia-csapat: 1. helyezés (Dunaújváros):
László Debóra, Szücs Edina, László Dalma

február: László Dalma Megyei egyéni diákolimpia: 3. helyezés (Dunaújváros)

február: Szücs Edina: Megyei egyéni diákolimpia: 2. helyezés (Dunaújváros)

május: Országos Diákolimpia csapat 3. helyezés (Szombathely)
László Debóra, Szücs Edina, László Dalma

május: Ifjúsági megyei csapatbajnokság 14-18 évesek: 2. helyezés  (Székesfehérvár)

május:Országos-egyéni korcsoportos elődöntő nemzeti bajnokság 6.helyezés

június: Országos egyéni korcsoportos nemzeti bajnokság: 10. helyezés (Balatonlelle)

július: Győr open C csoport: 3. helyezés (Győr)

október: Ifjúsági országos csapatbajnokság 14-18 évesek: 17.helyezés (Budapest)

2014 február: Megyei Diákolimpia csapat : 1. hely (Dunaújváros)

Rögbi Mikulás Kupa (szalagos)

U12: 3. helyezés:  Márkus Mandula, Riba Áron, Dancsa Márk, Vidermann Zoltán, Erdélyi Patrik, Horváth Filoméla, Albányai Fanni, Szücs Edina

Országos Rögbi Kupa (szalagos)

U14: 4. helyezés:  Mekota Bernadett, Horváth Filoméla, Pillók József, Wagner Martin, Szücs Edina, Erdélyi Patrik

U14: 1. Horváth Filoméla, Mekota Bernadett, Albányai Fanni, Diákolimpia

U14: 2. Mekota Bernadett, Horváth Filoméla

Társadalomtudományi munkaközösség

 2013

- Színjátszó szakkörünk részt vett a Magyar Művek Szemléje (Budapest 2013. 05. 31-én) rendezvényen. Ezen a megmérettetésen a csoport bronzminősítést kapott. (Felkészítő: Gyenei Magdolna)

- Versünnep: Gombos Brigitta, 11. C osztály, különdíjas (Felkészítők: Gyenei Magdolna, Szöllősi Dániel)

- Fejér Megyei Diáknapok: Gombos Brigitta, 11. C osztályos tanuló, választott zsűritag

- Történelem levelező verseny: 6. A osztály, 6. helyezés (Felkészítő: Lakatos Károlyné)

- Nemzeti Tankönyvkiadó és a Németh László Gimnázium Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedő regionális döntője: Baritz Balázs 10. C, Czompó Norbert, Tóth Vince 10. D osztályos tanulók, 6. helyezés. (Felkészítő: Palkovics Imre)

2012

- A magyar tantárgyat érintő versenyek az első félév folyamán szavalóversenyek voltak. A versenyek eredményeiről az év végi beszámolóban részletesen szólok. Magyarból Bencze Norbert 13. A osztályos tanuló az OKTV első fordulóján sikeresen szerepelt, így bejutott a második fordulóra, ahol szintén jól szerepelt, de az országos döntőben az idén nem jutott be. (Felkészítők: Árkiné Péter Darinka, Pap Erika)

- Külön öröm számomra, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium által meghirdetett forrásközpontú történelem országos történelmi műveltségi vetélkedőjén Baritz Balázs 9.C, valamint Czompó Norbert és Tóth Vince 9.D osztályos tanulókból álló csapat bejutott a regionális fordulóba, a középdöntőbe, amit szeptember 22-én rendeznek meg Budapesten. (Felkészítő: Palkovics Imre)

- Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár irodalmi pályázata: JEL – SZÓ címmel - Bencze Norbert 13. A osztályos tanuló költemény kategória 2. helyezés (Felkészítő: Pap Erika)

- Gömöri Bernadett 12. D osztályos tanuló az Egy szoknya, egy nadrág elnevezésű vers- és novellaíró pályázatán 1. helyezést ért el a 14-28 éves korosztályban. (Felkészítő: Pap Erika)

2011

- Versünnep: Heitmár Csaba 12. B osztályos tanulónk bejutott a döntőbe. Mentora Szabó Eszter 13. a osztályos tanuló volt. (Felkészítő: Gyenei Magdolna)

- Bella István szavalóverseny: Gombos Brigitta 9. C osztályos tanulónk vett részt, és a versenyen harmadik helyezést ért el. (Felkészítő: Gyenei Magdolna)

- Tatay Sándor prózaíró verseny: Szabó Eszter 13. A osztályos tanuló második helyezést ért el. (Felkészítői: Árkiné Péter Darinka és Gyenei Magdolna)

- A „Tudjuk, hogy írsz" című novellaíró pályázaton több tanulónk is részt vett, közülük Bencze Norbert 12. A és Gellér Barnabás 13. A osztályos tanulónk írása megjelent egy az Underground Kiadó által megjelentetett antológiában. (Felkészítők: Árkiné Péter Darinka, Gyenei Magdolna és Pap Erika)

- Szintén prózaíró, illetve versíró pályázatra küldtük el Gömöri Bernadett 11. D osztályos tanuló versét, ezen a versenyen tanulónk sikeresen szerepelt, az ő verse is megjelenik egy közös antológiában. (Felkészítő: Pap Erika)

- Magyarból Bencze Norbert 12. a osztályos tanuló az OKTV első fordulóján sikeresen szerepelt, így bejutott a második fordulóra, majd az országos döntőbe is, ahol a 27. helyezett lett. (Felkészítők: Árkiné Péter Darinka és Pap Erika)

- Szegfű Gyula történelmi verseny. Ezen a versenyen 21 tanulónk vett részt. Kiemelkedő eredményt ért el Kiss Richárd 12. A osztályos tanuló az emelt szinten történelmet tanuló diákok megyei versenyén, 10. helyezett lett. (Felkészítő: Békefi Győző)

- 2011. február 24-én került sor Móron a Wekerle Sándor életműve és a dualizmus kora című országos vetélkedőre, amelyen Dorozsmai Dávid, Takács Ákos és Veres Zoárd képviselte iskolánkat. Az írásbeli és a szóbeli megmérettetés után az ötödik helyet szerezték meg. (Felkészítő: Lakatos Károlyné)

2010

- Színjátszás eredményeik: Országos Diákszínjátszó Találkozó ezüstminősítés, rendezői különdíj. Fejér Megyei Diáknapok arany minősítés. Helikon ezüstminősítés. Fejér Megyei Diákszínjátszó Találkozó II. helyezés. (Felkészítő: Bobory-Michna Boglárka)

- Diákpárbaj II. helyezés (Felkészítő: Bobory-Michna Boglárka)

2009

- Színjátszás eredményeik: Diáknapok „arany minősítés" (Felkészítő: Bobory-Michna Boglárka)

- A „Költőnk és kora" József Attila versenyen a 13. A osztály csapata vett részt, akik a többfordulós versenyen hatodik helyezést értek el. A csapat tagjai: Győrfi Anna, Pölöskei Dóra, Rittler Alexandra, Simon Péter. (Felkészítő: Pap Erika)

- Az Eötvös József Országos Középiskolai Szónokverseny regionális döntőjében vett részt Bonyhádon a 10. A osztályos Bencze Norbert . (Felkészítő: Pap Erika)

- Több városi, megyei és országos szavalóversenyen vett részt iskolánk 11. A osztályos tanulója. A versenyek többségén első helyezést, illetve második helyezést ért el. Néhány esetben különdíjas lett: Szabó Eszter. (Felkészítő: Árkiné Péter Darinka, Bobory- Michna Boglárka)

- A Deák Ferenc középiskolai történelem versenyre több csapattal is beneveztünk, s csapatokat Lakatos Károlyné és Békefi Győző készítették fel. A csapatok részt vettek egy konferencián is Győrben, ahol ünnepélyes eredményhirdetésen tudták meg, hogy egy csapatunk jutott tovább a versenyben: Dora Beáta 11. A, Ifju Vivien 11. A, Unferdorben Eszter Heléna 11. A. (Felkészítő: Békefi Győző)

- Vitéz nagybányai Horthy Miklós és kora című történelmi versenyen nagyon szép eredményt ért el: Draskovich Katalin 12. A osztályos tanulónk, I. helyezett lett. (Felkészítő: Békefi Győző)

Testnevelés munkaközösség

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOK-on!

Iskolánk bankszámla száma: Raiffeisen Bank Zrt: 12023008-00181972-00100001
 

logo hatartalanul 

HENT LOGO

 

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331 ¦ Impresszum