Nemzetközi könyvjelzőcsere-program - 2015

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot.

Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. 2014-ben rekordszámú, több mint ezer magyar diák jelentkezett a csereprogramra az általános iskolák legkisebbjeitől kezdve a középiskolák végzőseiig. A cserébe készült könyvjelzők a világ számos országába (pl. Portugáliába, Indiába, az Egyesült Államokba, Olaszországba) eljutottak.

A kezdeményezés lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A nemzetközi akció az olvasás népszerűsítésén túl arra is alkalmas, hogy jobban megismerjük egymás kultúráját, a résztvevő tanulók új barátokat szerezzenek, hogy az olvasáshoz kapcsolódó tevékenység örömteli és kreatív legyen.

Iskolánkból az 5., 6. és 7. évfolyam diákjaival veszünk részt az akcióban. A diákok által készített egyedi könyvjelzők mellé egy bemutatkozó levelet is mellékelünk a borítékba, hogy képet kapjanak a kisorsolt országban Magyarországról, Székesfehérvárról és a Kodolányi Középiskola diákjairól. Több tanulónk ráírta nevét, e-mail címét is a munkájára, remélve, hogy levelező partnerekre is találnak a portugál tanulók között.

Már október elején elkészítettük a könyvjelzőket, így volt idő arra, hogy egy hétre kiállítsuk az elkészült ajándékokat. Úgy tervezzük, ha megérkeznek a portugál könyvjelzők, azokból is hasonlóan rendezünk egy kiállítást, hogy az iskola többi diákja is megnézhesse őket.

KÉPEK A GALÉRIÁBAN >>

 

image031

image026

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum