Nobel-díjasok és tehetséges diákok IX. találkozója

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány IX. alkalommal adott lehetőséget arra, hogy Nobel-díjasokkal találkozzanak tehetséges diákok Szegeden. Iskolánkból Bíró Bettina és Dévai Gábor a 10. C osztályból, valamint Frei Tamás 11.D és Kondor Patrik Raul 11. B  osztályos tanulók vettek részt a konferencián, Egyedné Molnár Krisztina tanárnővel. A konferencia része a Szegedi Tudós Akadémia multigenerációs tehetséggondozó iskolarendszerének.

A program a h1ódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban laborgyakorlattal kezdődött: sertéstüdő és -gége boncolásával, működésének megtekintésével.

Ezek után a diákok sertésszem és sertésszív boncolását végezték egyénileg, tanári irányítással.
A munkához mobiltelefont is használni kellett: QR-kód leolvasásával juthattak el a diákok a boncolás lépéseit bemutató diasorozathoz. Megnézhettünk egy igazi szívkatétert, megismerkedtünk a stent-beültetés technikájával.

 

2     3

Másnap a Novotel hotelben a Szegedi Tudós Akadémia orvostanhallgató ösztöndíjasainak előadásait hallgathattuk meg angolul.

4

5Délután a József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhattunk az alapítvány képzési igazgatójával, a Nobel-díjas Dr. Bert Sakmannal.
Dr. Bert Sakmann német fiziológus, 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek egyedi ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.
Majd Dr. Arthur Konnerth előadását hallgathattuk meg, aki 2015-ben nyerte el az Agy-díjat (Brain Prize) az agykutatásban használatos kétfoton-mikroszkóp feltalálásáért és fejlesztéséért.

Este a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében adták át a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet az epilepsziás rohamok elektromos kezelési elveinek feltárásáért Berényi Antal idegtudós, a Szegedi Tudományegyetem csoportvezető kutatója kapta. A nagyszerű gála után fogadáson vettünk részt.
Nagyon jól éreztük magunkat, bár az angolul folyó előadások nem minden részét értettük, de láthattuk, hogy nem elérhetetlen cél néhány év múlva tudományos előadást tartani angolul!

http://vtvszeged.hu/s_!news/i__44/i__20688
http://www.nobel-szeged.hu/
http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=10813
https://www.youtube.com/watch?v=WcG6smoZeC8

KÖVESS MINKET A FACEBOOK-on!

Iskolánk bankszámla száma: Raiffeisen Bank Zrt: 12023008-00181972-00100001
 

logo hatartalanul 

HENT LOGO

 

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331 ¦ Impresszum